Denník N

Rusi ma obrali o zlato, ozývajú sa športovci po obrovskom dopingovom škandále

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho minister športu. FOTO - AP
Ruský prezident Vladimir Putin a jeho minister športu. FOTO – AP

Rusko je na čele krajín, ktoré majú problém s dopingom. Kremeľ to tak nevidí a odmieta kritickú správu o kultúre podvádzania Svetovej protidopingovej agentúry.

[Ako dopujú ruskí olympionici – kniha od Denníka N.]

Namiesto snahy preveriť vážne obvinenia, ktoré vzniesla Svetová protidopingová agentúra v pondelok proti Rusku, zvolil ruský prezident Vladimir Putin opačnú, očakávanú cestu.

Obvinenia z „hlboko zakorenenej kultúry podvádzania“, štátneho financovania dopingu a korupcie v ruskej vrcholovej atletike označil za neodôvodnené. Podľa jeho hovorcu Dmitrija Peskova chýbajú dôkazy.

Kremeľ tak zopakoval argumenty svojho ministra športu Vitalija Putka, ktorý sa odhalenia o masívnom dopovaní medzi športovcami snažil zľahčovať. Sám je pritom podľa WADA spoluzodpovedným za podvádzanie vo vrcholovom ruskom športe.

doping_web_oprava

Z čoho vinia Rusov

V 323-stranovej správe WADA sa okrem iného píše, že šéf ruského protidopingového laboratória nechal zničiť 1417 krvných vzoriek, ako aj to, že figuroval v korupčnej schéme, ktorá zakrývala dopovanie. Škandál je podľa Wall Street Journal najväčším v 16-ročnej histórii WADA, ktorá ešte neexistovala, keď Sovietsky zväz a Východné Nemecko sponzorovali doping medzi športovcami.

Nad súčasným dopingom v Rusku podľa Svetovej protidopingovej agentúry dohliadala ruská tajná služba FSB, ktorá sa infiltrovala do laboratória a zrejme ho aj odpočúvala. Moskovská protidopingová agentúra podľa WADA dokonca viedla identické tieňové laboratórium, kde v predstihu testovala športovcov, aby sa nezistilo ich dopovanie. Niektorí atléti tak robili dobrovoľne, iným hrozili vylúčením z národného tímu.

Podľa WADA minister športu Vitalij Mutko o tom musel vedieť.

WADA teraz žiada o vylúčenie účasti ruských atlétov z najvyšších podujatí, kým sa tento systém plný podvádzania a korupcie nezastaví. Pre podozrenie z podvádzania WADA ukončila spoluprácu s moskovskou protidopingovou agentúrou.

Žiada tiež odvolanie Grigorija Rodčenkova z vedenia protidopingového laboratória a doživotný zákaz pre piatich ruských trénerov a atlétov vrátane Marie Savinovej a Jekateriny Poistogovej, ktoré v behu na 800 metrov získali zlato a striebro v Londýne. IAAF by im mohla medaily odobrať.

Vráťte mi moje zlato

Na to už reagovala Američanka Alysia Montaňo, ktorá skončila piata. Pocit, že možno dostane bronzovú medailu, ju poháňa radosťou aj smútkom.

Atlétom Ruskej federácie hrozí aj vylúčenie z letných olympijských hier v Riu. Rozhodne o tom Medzinárodná atletická federácia (IAAF), ktorá dala Rusku týždeň na reakciu.

Kým ruský minister športu Mutko obvinenia zľahčoval s tým, že sú to len dohady, z medzinárodného športového prostredia sa už objavujú prvé výzvy uposlúchnuť odporúčania svetovej protidopingovej agentúry.

Šéf britských atlétov Ed Warner podľa denníka Guardian vyzval, aby ruských atlétov stiahli z najvyšších súťaží a vzali im aj budúcoročnú organizáciu majstrovstiev sveta juniorov IAAF v Kazani. „Ak vylúčite ruskú atletickú federáciu, potom im musíte odobrať aj svetové majstrovstvá juniorov,“ citujú britské noviny Warnera.

Jeho ruský kolega Vadim Zeličenok sa spolieha na ’prezieravosť IAAF’ a dúfa, že ruskí atléti si o deväť mesiacov zabehajú na brazílskej olympiáde. Sám vraj môže ’dať ruku na bibliu’, že u nich v športe ne je korupcia.

Na predošlých olympijských hrách v roku 2012 v Londýne podľa protidopingovej agentúry IAAF úplne zlyhala pri kontrole dopovania ruských športovcov.

Tento týždeň pre úplatky v tejto súvislosti dokonca obvinili jej bývalého šéfa Lamina Diacka.

Na tieto informácie už napríklad reagoval austrálsky chodec Jared Tallent, ktorý v Londýne získal striebro na 50 kilometrov. Predbehol ho Rus Sergej Kirdjapkin, ktorý mohol súťažiť, hoci pred a po anglických hrách sa uňho zistilo dopovanie, píše americká televízia CNN.

„Od mojich pretekov v Londýne prešlo 1185 dní. Ako dlho budem čakať, kým dostanem svoju olympijskú zlatú medailu?“ pýtal sa Tallent na Twitteri.

Správa WADA by projektnsk

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Doping v Rusku

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie