Denník N

Číňanky kedysi nevedeli čítať, a tak si vymysleli vlastné písmo. Odborníčka vysvetľuje, ako nás ovplyvňujú písmená

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

„Typ písma ovplyvňuje aj to, ako človeku mentálne plynie čas a ako si predstavuje sled udalostí,“ hovorí grafická dizajnérka Dominika Valentovičová, ktorá zbiera nelatinkové písmové systémy a písma použité v popkultúre.

V rozhovore sa dozviete aj to:

  • či by sa tento rozhovor dal prepísať do klinového písma;
  • prečo je hlaholika nepraktická;
  • ako vedci rozlúštili egyptské hieroglyfy;
  • kde sa slovo „hádka“ označuje dvoma znakmi ženy;
  • ako vznikajú a zanikajú písma;
  • či má kaligrafia na Slovensku tradíciu;
  • ako znie Hamlet v klingončine.

Koľko písmových systémov existuje v súčasnosti?

Zhruba 130. Ako sú používané, je diskutabilné, lebo niekto určite hovorí aj sumersky a vie písať klinovým písmom. Možno je tých ľudí päť alebo päťdesiat, písmo sa teda používa, ale už reálne neslúži na dorozumievanie.

Na písmo sa pozeráte najmä z pohľadu dizajnu. Musíte rozumieť aj jazykovede?

Mám malé presahy do lingvistiky. Ako dizajnérka som šla najprv po tvaroch, ktoré sú pri nelatinkových písmach veľmi zaujímavé. Neskôr som si začala zisťovať aj to, ako v nich slová znejú, aká je ich vnútorná logika a kódovanie do hlások či slabík.

Rodokmeň abecied. Zdroj – ScriptHunter/archív D. V.

Keďže ide o 130 písmových systémov, tak ich aktívne nepoužívam. Obvykle si nájdem slovník a prepismi zisťujem, ako písmo funguje. Často je to komplikované, lebo znaky fungujú úplne inak a kódujú iný počet hlások a typy zvukov.

Na konferencii TEDxBratislava budete prednášať o kultúrnych presahoch písma do bežného života. Ako nás ovplyvňuje to, akými znakmi zapisujeme svoju reč?

Napríklad v tom, ako kreslíme časové krivky. My Európania ich zakreslíme zľava doprava, kým povedzme v arabských krajinách, kde je písmo obrátené, budú plynúť sprava doľava. Zdá sa to ako banalita, ale ovplyvňuje to, ako človeku mentálne plynie čas a ako si predstavuje sled udalostí. Napríklad svoje fotografie od detstva po starobu by zoradili úplne opačne, než ich radíme my.

V znakovom písme platí čo znak, to slovo. Rozmýšľajú ľudia, ktorí ho používajú, inak ako tí, ktorí zapisujú svoje myšlienky pomocou slabík alebo písmen?

Áno, vnútorná štruktúra čínštiny sa vymyká z klasických hláskových alebo slabikových jazykových systémov. Napríklad lietadlo sa skladá z dvoch znakov – lietať a stroj. Ďalší pekný prípad je znak zložený

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Kultúra, Svet, Veda

Teraz najčítanejšie