Denník N

Anestéziológ o tom, ako môže lekár vyoperovať zlé oko: Mali by sme zmeniť systém, doktor nie je superhrdina (+ video)

Vladimír Černák. Zdroj – Svet zdravia
Vladimír Černák. Zdroj – Svet zdravia

Báť sa ísť do nemocnice? „Hovorí sa, že najlepšie je letieť leteckou spoločnosťou, ktorej práve spadlo lietadlo, lebo tá si bude dávať veľký pozor, aby sa niečo také nestalo,“ hovorí anestéziológ Vladimír Černák.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Vladimír Černák 18 rokov pracuje ako anestéziológ v Holandsku. V rozhovore opisuje, ako môže dôjsť k tomu, že lekár vyoperuje nesprávne oko,

  • ale aj o tom, aké postupy dodržiavajú, aby sa to nestalo;
  • aké kroky majú, aby sa nezamenili lieky;
  • o tom, že lekári sú omylní a systém má byť nastavený tak, aby chybám čo najviac zabránil;
  • ale aj o tom, prečo sa podľa neho pacienti nemusia báť ísť do nemocnice.

Minulý týždeň médiá priniesli správy o chybnej operácii oka v Univerzitnej nemocnici v Bratislave. Lekárka pacientovi operovala nesprávne oko, on preto prišiel o zrak. Ako je možné, že lekár operuje iný orgán, ako má?

Zdá sa to neuveriteľné, no je to možné a stáva sa to aj vo svete. Vždy je dobré pozrieť sa na štáty, v ktorých majú veľmi veľa operácií. Takáto chyba je zriedkavá a na Slovensku sa tak často nestáva, ale je predpoklad, že napríklad v Spojených štátoch amerických sa mesačne zamení strana operácie u 25 až 50 pacientov. V USA tvorí 12 percent nežiaducich udalostí práve pomýlenie strany. Práve oftalmológia sa v literatúre opisuje ako riziková, lebo oči nemusia byť na prvý pohľad choré. Pri končatine, ktorá je viditeľne chorá, je riziko zámeny menšie. Laik si môže myslieť, že sa to nemôže stať, ale pri tom veľkom počte operácií sa to stane. Je však veľa opatrení, aby sa takýmto udalostiam zabránilo.

Prekvapil vás prípad zo Slovenska?

Prekvapilo ma to, lebo nedávno sa na Slovensku stala podobná udalosť. Na to, aby sa to nedialo, existujú postupy. Mám však dojem a mám aj také informácie, že mnohokrát sa neberú vážne. Vníma sa to skôr ako niečo otravné, keď sa musí robiť niečo, čo sa doteraz nerobilo, aj keď ešte nedošlo k problému. Taký prístup je zradný. Je to podobné ako s požiarnou ochranou – nikdy sme tu požiar nemali, tak načo máme požiarnu bezpečnosť? Ale keď požiar príde, je dobré, ak sú tam postupy a prístroj, ktorým ho môžete uhasiť. Mám dojem, že implementácia postupov na Slovensku môže viaznuť. Na Slovensku je vyhláška ministerstva zdravotníctva, ktorá hovorí, že pracovisko musí mať vypracovaný postup, ako identifikovať pacienta a aj stranu operácie. Druhá vec je, ako sa to implementuje. To neviem.

Ako to robíte v Holandsku?

Aj u nás sa môže stať, že sa pomýli strana, ale máme kroky a bariéry, aby sa to nestalo. Pred operáciou je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Zdravotníctvo

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie