Denník N

Konzervatívna väčšina svoju prácu len začína. V USA aj na Slovensku

Autorka je podpredsedníčka a kancelárka hnutia Progresívne Slovensko

„Nikto by si nemal byť istý, že táto väčšina je so svojou prácou hotová.“ Najvyšší súd USA v závere minulého týždňa de facto zrušil federálne právo na interrupcie a táto veta z nesúhlasného stanoviska troch liberálnych sudcov a sudkýň vyvoláva špeciálne zimomriavky. Ich varovanie by sme mali brať vážne aj na Slovensku.

Sudkyne Sotomayorová, Kaganová a sudca Breyer narážajú na dva fakty. Prvým je, že ústavné právo chrániace prístup k interrupciám vychádzalo z podobného interpretačného princípu ako právo na antikoncepciu, právo na manželstvo zmiešaných párov alebo právo na sexuálny styk a manželstvo párov rovnakého pohlavia. Konzervatívne zvrátenie rozsudku Roe v. Wade tak otvára cestu k spochybneniu všetkých týchto ďalších práv a slobôd, ktoré dnes desiatky miliónov Američaniek a Američanov považujú za úplne samozrejmé.

Pri pohľade na vekové zloženie amerického najvyššieho súdu je zrejmý druhý fakt. Kľúčovú rolu v súčasnom rozhodnutí zohrali traja konzervatívci, ktorých vymenoval prezident Donald Trump – sudcovia Gorsuch, Kavanaugh a sudkyňa Barrettová. Všetci traja sú ako päťdesiatnici zároveň najmladšími členmi súdu a je pravdepodobné, že jeho judikatúru budú ovplyvňovať ďalšie dve-tri dekády. Ženy a dievčatá, LGBTI osoby a vôbec ľudia, ktorí vyznávajú hodnoty liberálnej demokracie, sa tak môžu obávať ďalších čiernych dní.

Selektívna ochrana života

Naopak, konzervatívne kruhy v USA plesajú. Zákaz interrupcií bude po rozhodnutí najvyššieho súdu platiť v zhruba 20 štátoch USA. V niektorých z nich vrátane tých po znásilnení alebo inceste. Znamená to, že vyše 25 miliónov dievčat a žien v produktívnom veku prišlo o možnosť rozhodovať o svojom tele a budúcnosti. Najviac to ovplyvní tie najzraniteľnejšie a najchudobnejšie z nich, ktoré sa nedokážu dostať k lekárskej pomoci v štátoch, kde interrupcie zostali povolené.

Interrupcie totiž nezmiznú. To len ženy zostanú odkázané na pokútne, nelegálne a život ohrozujúce praktiky. Zatiaľ v žiadnej krajine zákaz interrupcie nezastavil. Ženy ich budú podstupovať aj naďalej – len pri nich budú zomierať.

Ostro to kontrastuje s radosťou konzervatívcov, že „ochránili ľudské životy“. V podobných morálnych paradoxoch však majú prax. Sú to práve konzervatívci, kto v USA najviac bojuje za ochranu práva vlastniť zbraň. V USA vďaka tomu pripadá na každých 100 ľudí až 120 strelných zbraní. Je to najviac na celom svete, zhruba dvaapolkrát toľko ako v Jemene, ktorý je v rebríčku druhý. Prakticky všetky štatistiky ukazujú vysokú previazanosť voľného vlastníctva strelných zbraní s masovými streľbami, pri ktorých v USA ročne zomrie niekoľko stoviek ľudí.

Aby sme si uvedomili skutočný rozsah tohto problému. V aktuálnom roku ešte nebol týždeň, v ktorom by sa v USA neudiali aspoň štyri masové streľby (teda také, pri ktorých sú usmrtené alebo zranené aspoň štyri osoby). Len od májového masakru na škole v texaskom Uvalde, kde zahynulo 19 detí, ich bolo ďalších vyše tridsať.

Podobný prístup majú konzervatívci aj k trestu smrti. Udržujú ho v USA v praxi ako v poslednej západnej demokracii, len od 70. rokov naň bolo odsúdených viac než 7000 ľudí. Vyše 1500 z nich následne popravili. Spätne sa ukázalo, že niekoľko stoviek odsúdených bolo v skutočnosti nevinných. Tieto životy si však rovnakú ochranu ako osemtýždňový plod evidentne nezaslúžia.

Konzervatívny bager na Slovensku

Masové streľby (ani popravy nevinných väzňov) na Slovensku zatiaľ nie sú bežné. Obmedzovanie práv žien a menšín v mene dogmatického výkladu viery a konzervatívnej ideológie však poznáme dôverne.

Kým v susednej Českej republike fungujú registrované partnerstvá bez problémov od roku 2006, u nás sú stále iba v ríši divov. Nálady vybičované referendom „za rodinu“ a pochodmi „za život“ prispievajú k tomu, že mladí transrodoví ľudia na Slovensku páchajú samovraždy a obvodné lekárky odporúčajú ženám, ktoré chcú podstúpiť interrupciu, radšej návštevu farára. A návrhy reštriktívnych zákonov predkladajú poslanci a poslankyne súčasnej koalície so železnou pravidelnosťou. Najmä pri Anne Záborskej sa niekedy zdá, akoby bol zákaz interrupcií jej jedinou agendou.

Naposledy v novembri Záborskej návrh neprešiel o jediný hlas. Je prakticky isté, že slovenskí konzervatívci, posilnení príkladom zo zahraničia, to skúsia znovu. Postoj Trumpových sudcov je im, samozrejme, bližší ako európsky trend posilňujúci právo na interrupciu (Holandsko – zrušenie povinnej lehoty „na premyslenie“; Nemecko – zrušenie zákazu „reklám“ na interrupcie, ktoré lekárom bránili v poskytovaní riadnych informácií).

Slovenským konzervatívcom pomôže aj legitimizácia otvorenej spolupráce s fašistickými poslancami, ktorú dosiahol Igor Matovič svojím ostatným miliardovým balíčkom. Na konci týchto snáh sú však zničené životy žien a dievčat, ktorým poslanci berú právo rozhodovať o vlastnom tele a budúcnosti. Akoby boli nesvojprávne a menejcenné.

Pri pohľade na počty a pomery v slovenskom parlamente je zrejmé, že nová hnedá koalícia môže v snahe sprísniť interrupcie uspieť. Ak sa im to podarí, určite budú hovoriť, že je to v záujme samotných žien, ktorým chcú pomôcť, a žiadneho ďalšieho obmedzovania práv sa nemusíme báť. Je to pasca. Tak ako v USA – nikto by si nemal byť istý, že táto väčšina je so svojou robotou hotová.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie