Denník N

Putinovo Rusko: rozpad alebo kapitulácia?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Boj o Putinov trón, ktorý sa už začal, sa prelína s bojom o voľbu strategického kurzu krajiny.

Autor je profesor na Mestskej univerzite v Prahe, vojenský expert

Ruské impérium sa v dvadsiatom storočí zrútilo dvakrát. V oboch prípadoch to bolo v dôsledku vnútorných kríz a zlyhaní zahraničnej politiky. Niečo podobné sa deje aj dnes. Konflikt medzi Ruskom a „kolektívnym Západom“, ktorý sa nie bezdôvodne nazýva treťou svetovou vojnou, sa stupňuje. Na Ukrajine má podobu ozbrojeného boja, v iných smeroch má podobu politickej, ekonomickej a informačnej konfrontácie.

Západné elity, prinajmenšom ich výrazná väčšina, si uvedomili potrebu „odzbrojiť Rusko“, t. j. odoprieť mu možnosť vydierať svet hrozbou jadrovej vojny, vyvolať potravinovú a energetickú krízu, zapríčiniť prílev utečencov do Európy a pod. Napriek značným rozdielom v otázke tempa a spôsobov dosiahnutia tohto cieľa sa lídri USA aj Európy zhodujú, že je načase postaviť Moskvu na jej miesto.

Aké bude toto miesto, sa ukáže, keď Spojené štáty, Európska únia a NATO sformulujú víziu budúceho európskeho bezpečnostného systému. Je však jasné, že ruský vojenský potenciál vrátane jadrového musí byť výrazne obmedzený. Moskva to môže buď akceptovať, v podstate kapitulovať, alebo pokračovať v konfrontácii so Západom, ktorú nie je schopná vyhrať.

Ruské zaostávanie v číslach

V roku 2021 bol podľa Medzinárodného menového fondu HDP Ruska v bežných cenách približne 1,7 bilióna amerických dolárov. Zodpovedajúca suma pre „kolektívny Západ“ presiahla 52 biliónov dolárov. Spoločný HDP anglosaských štátov, ktoré majú voči Rusku najtvrdší postoj, dosiahol takmer 29 biliónov dolárov. Inými slovami, HDP Ruska je približne 30-krát nižší ako HDP Západu ako celku a 17-krát nižší ako v prípade „anglosaského bloku“. Tieto údaje hovoria samy za seba, ale je tu ešte jeden rovnako dôležitý ukazovateľ.

V súčasnosti a v budúcnosti je najdôležitejším faktorom, ktorý určuje hospodárske a vojenské schopnosti štátov, schopnosť vytvárať a využívať nové poznatky a technológie. V roku 2021 UNESCO odhaduje ruské výdavky na výskum a vývoj na 40,4 miliardy dolárov v porovnaní s 1,1 bilióna dolárov vynaložených na Západe a 571 miliardami dolárov v „anglosaskom bloku“. Pomer je 1:27 a 1:14 v neprospech Ruska.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie