Denník N

Na Pohode bude jedinečný objekt Juraja Gábora. Sphéra bude skúškou odvahy aj vizuálnou oázou (+ foto)

Stavba Sphéry na trenčianskom letisku. Foto N - Tomáš Benedikovič
Stavba Sphéry na trenčianskom letisku. Foto N – Tomáš Benedikovič

Medzi headlinermi trenčianskej Pohody sú zväčša známe kapely a hudobníci. Teraz je medzi nimi aj umenie. Na letisku vzniká Sphéra – monumentálny drevený objekt umelca Juraja Gábora.

Je to už niekoľko rokov, čo sa festival Pohoda snaží prinášať na trenčianske letisko aj súčasné vizuálne umenie.

Tento rok bude Visual Stage skoncentrovaný do jediného objektu, no neplatí, že by diváci boli o niečo ochudobnení. Má to svoj dôvod. Na letisku totiž vzniká monumentálna Sphéra, výnimočné dielo Juraja Gábora, ktoré malo premiéru v žilinskej Novej synagóge.

Nie je to umenie, na ktoré sa dá pozerať iba z diaľky. Sphéra je objekt, do ktorého sa dá vojsť a pobudnúť v ňom. Po schodoch sa bude dať vyjsť na jej horný obvod s priemerom 16 metrov, ktorý slúži ako vyhliadkový chodník. Vnútri bude prebiehať program pre deti, diskusie o vede aj menšie umelecké intervencie.

Juraj Gábor však verí, že Sphéra bude aj „vizuálnou oázou“, priestorom, v ktorom sa bude dať na chvíľku zastaviť a sledovať „nezastaviteľnú premenlivosť oblohy i hviezd a všetkého nad nami“.

Na letisko prišla Sphéra ako prvá, stavať ju začali začiatkom júna. Foto N – Tomáš Benedikovič
Juraj Gábor. Foto N – Tomáš Benedikovič

Nedá sa nepozrieť hore

„Keď sme sem prišli, nebolo tu ešte vôbec nič. Len my a slnečnice. Rastieme spolu a musíme to stihnúť, kým sa festival začne,“ hovorí Juraj Gábor.

Zatiaľ to vidí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Festival Pohoda

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie