Denník N

Musela som si vymyslieť neveru, aby mi povolili interrupciu

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Judaizmus ponúka niekoľko pohľadov na túto tematiku, ale v zásade prevláda názor, že život ženy je dôležitejší ako život plodu.

Udialo sa to pred viac ako piatimi rokmi, ale Chen má z toho nepríjemné a ponižujúce pocity dodnes. Ako všetky Izraelčanky, ktoré chcú podstúpiť interrupciu, musela absolvovať pohovor pred trojčlennou komisiou zloženou z dvoch lekárov (jeden či jedna z nich má byť z gynekológie) a sociálnej pracovníčky.

O tri mesiace by sa táto praktika trvajúca od roku 1977 mala skončiť. Minister zdravotníctva Nitzan Horowitz, ktorý zmenu presadil, tak urobil pár dní po tom, čo americký Najvyšší súd vážne ohrozil právo na interrupciu pre milióny Američaniek.

Keď Chen zistila, že je štvrtý raz tehotná, mali jej deti 7, 5 a 4 roky. Ona mala 32 rokov. „Bol to pre nás šok. Mala som zavedené vnútromaternicové teliesko, ani len som nepredpokladala, že keď mi meškala menštruácia, mohla by som byť tehotná. Pripisovala som to najprv stresu. Lenže už predtým som absolvovala tri tehotenstvá a mala som istú intuíciu. Kúpila som si teda test a bol pozitívny. Vedela som, že ani vnútromaternicové teliesko nie je stopercentné – mala som jednoducho smolu a bola som tou jednou zo sto žien, ktorej táto ochrana zlyhala,“ hovorí.

S manželom sa zhodli na tom, že ďalšie dieťa už nezvládnu. Mali čerstvú hypotéku, ktorá pre nich predstavovala „nôž na krku“, stále nemali dotiahnutý predaj predchádzajúceho bývania, dvaja škôlkari a školský klub pre školáčku ich stáli tisíce šekelov. Na ďalšie dieťa neboli pripravení ani emocionálne.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Interrupcie

Životy žien

Komentáre

Teraz najčítanejšie