Denník N

Hlas si na východe verí, nechcel, aby jeho kandidáta na košického župana podporil aj Smer

Komunálne voľby sa blížia. Foto N - Tomáš Benedikovič
Komunálne voľby sa blížia. Foto N – Tomáš Benedikovič

Roky boli Košice a Košický kraj baštou Smeru. Richard Raši (vtedy Smer, dnes Hlas) ako primátor dirigoval druhé najväčšie mesto na Slovensku od roku 2010 do roku 2018.

Ešte hlbší zárez nechal Smer na funkcii župana. Predsedom Košického samosprávneho kraja bol Zdenko Trebuľa tri volebné obdobia (2005 – 2017).

Smer mal aj v zastupiteľstvách buď dostatok svojich poslancov, alebo dostatok spolupracujúcich, napríklad nezávislých, ktorí hlasovali v súlade so stranou Roberta Fica.

Ostatné voľby v kraji i v meste však priniesli vlnu aktivistov, ktorá Smer zmietla. Županom sa v roku 2017 stal Rastislav Trnka, ktorý prekvapujúco porazil Richarda Rašiho. Rok nato vyhral voľby o kreslo primátora Košíc Jaroslav Polaček s výrazným náskokom pred kandidátom Smeru Martinom Petruškom (dnes člen Hlasu), ktorý bol Rašiho viceprimátorom.

Primátor Polaček a župan Trnka. Foto N – Tomáš Benedikovič, TASR

Úpadok Smeru v meste podčiarkol fakt, že v 22 mestských častiach získal len jedného starostu a do 41-členného mestského zastupiteľstva sa dostali iba štyria poslanci.

Na jeseň budú prvý raz v jeden deň regionálne i komunálne voľby. Zo Smeru sa medzičasom odštiepil Hlas, ale aktuálne preferencie ukazujú, že ide o dve najsilnejšie strany na politickej scéne. A chcú sa vrátiť na stratené pozície v Košickom kraji, lebo, ako tvrdia, experiment s voľbou aktivistov sa nepodaril.

Kto koho potrebuje viac  

Tak ako vo veľkej politike, aj na regionálnej úrovni sa ukazuje, že Smer

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hlas

Komunálne a župné voľby 2022

Košice

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie