Denník N

Vývoj bojov (125. deň): Prečo Rusi na Kremenčuk útočili zastaranou strelou, ktorá mala ničiť lietadlové lode

Strela Ch-22 podvesená pod trupom vyradeného sovietskeho bombardéra v múzeu. Foto - Wikipedia
Strela Ch-22 podvesená pod trupom vyradeného sovietskeho bombardéra v múzeu. Foto – Wikipedia
  • Lysyčansk je ešte ukrajinský.
  • Prečo ruská armáda používa protilodné strely proti ukrajinským mestám?
  • V Chersone chcú Rusi referendum a zatýkajú.
  • Rusi potvrdili, že na ich základňu útočil HIMARS, sľubujú jeho zničenie.
  • Preukázané straty ruských aj ukrajinských tankov prekonali nový míľnik.
  • Mapa dňa – litovský poslanec trolluje Rusko.
  • Videá dňa – zábery na ukrajinské bombardovanie, ktoré dávajú predstavu o intenzite bojov; ako Ukrajinci prevážajú húfnice M777, ako vyzerá korba ťažného auta a kde je naložená munícia; ako vyzerá odmínovanie poľa pred žatvou.
  • Zapnite si odber seriálu o vývoji bojov na Ukrajine jedným klikom.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. V seriáli sa objavujú aj postrehy ruského nacionalistu a zločinca Igora Strelkova (Girkina), ktorý bol kľúčovou postavou pri rozpútaní vojny v roku 2014, ale okrem úspechov ruskej armády na svojom profile na ruskej sociálnej sieti VKontakte otvorene píše aj o jej porážkach a problémoch.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za utorok 28. júna. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Lysyčansk je ešte ukrajinský. Uplynulo 24 hodín a utorková predpoveď Igora Strelkova, že možno už počas nich Rusi Lysyčansk dobyjú, sa do zverejnenia tohto textu nenaplnila. Pravdepodobne sa to stane, ale ten okamih zatiaľ nenastal.

Nehlásia ho ruské oficiálne kanály (tie hovoria o kontrole polovice mesta) ani západné. Inštitút pre štúdium vojny napríklad nevylučuje, že ukrajinský ústup z Lysyčanska už naozaj prebiehal, ale nedokázal ho potvrdiť. V správe za včerajší deň sa odvoláva na vyhlásenia luhanských separatistov, čo je de facto rovnaký zdroj informácií, z akého čerpal Strelkov.

Isté je, že Rusi pri meste stále útočia a snažia sa ho obísť z juhu. Údajne sa pokúsili aj o prekročenie rieky Siverskij Donec severne od Lysyčanska. Na priloženej mape ide o obec Pryvilľa pri Rubižnom.

Technický návrat k útoku na Kremenčuk. O tragédii v ukrajinskom nákupnom centre v meste Kremenčuk včera podrobne napísal kolega Tomáš Vasilko. Spomenul tiež, že Rusi naň útočili strelou Ch-22. Práve to je dôležitý detail. Ide totiž o protilodnú strelu s dlhým doletom, ktorú Rusi vypúšťajú zo strategických bombardérov. V tomto prípade z Tu-22M3.

Strelu Ch-22 začali projektovať v praveku vývoja riadených striel – v 50. rokoch minulého storočia. Do výzbroje ju vtedajšia sovietska armáda zaradila začiatkom 70. rokov. Napriek čiastkovým modernizáciám teda ide o zastarané zbrane známe svojou nepresnosťou.

Sovietsky zväz napríklad počítal s ich použitím proti zväzom amerických lietadlových lodí s jadrovou hlavicou. Strela je rýchla

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie