Denník N

Minister Lengvarský: Matovič mi do očí nepovedal, že mám odísť, ale niektorí ľudia už dostali ponuku (+ video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Rozhovor s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nominant OĽaNO) sme robili v stredu ráno. Lengvarský vtedy ešte predpokladal, že v ten istý deň prebehne aj rokovanie vlády, na ktorom mal byť schválený návrh, ktoré nemocnice sa majú postaviť z plánu obnovy. Rokovanie vlády sa konalo, ale nakoniec sa na ňom o nemocniciach nehovorilo. Návrh sa presunul už štvrtýkrát. Zatiaľ nie je jasné, kedy o ňom vláda bude rokovať.

V rozhovore minister hovorí o tom, kto by ho mal nahradiť,

  • či si dá štvrtú dávku vakcíny a či budú v lete povinné rúška,
  • aké nemocnice by mali byť postavené z plánu obnovy,
  • ale aj to, ako vníma, že na rokovania o nemocniciach si premiér zavolal Andreu Kalavskú a či ho má nahradiť práve ona.

Chcete ešte zostať ministrom zdravotníctva?

Samozrejme, že áno.

Nemáte toho dosť?

Pri každej práci sú chvíle, keď si poviete, že toho máte dosť. Keď som do funkcie išiel, vedel som, že to nebude ľahké. Rátalo sa s tým, že občas toho budem mať dosť, ale zatiaľ sa veci, ktoré máme robiť, robia celkom fajn. Verím, že to tak bude aj pokračovať.

Aj v tejto atmosfére tak hodnotíte vašu prácu ako fajn?

Z hľadiska ministerstva zdravotníctva a toho, čo sa nám za rok podarilo s kolegami spraviť, sa veľa vecí pohlo. Napríklad optimalizácia siete nemocníc, minulý týždeň bol schválený zákon o lieku. Dnes by mal parlament schváliť zákon o dlhodobej a paliatívnej starostlivosti. Veci bežia a áno, niektoré sú viac viditeľné – ako nemocnice. Pri iných zasa nie je taký veľký záujem médií, ale sú dôležité.

Napríklad zákon o dlhodobej starostlivosti je tiež míľnikom z plánu obnovy, na základe ktorého môžeme čerpať prostriedky na mobilné hospice a ďalšie veci. Paralelne bežia viaceré procesy. Novela zákona o lieku je mimoriadne dôležitá vec a v priebehu pol roka až roka to bude pre pacientov znamenať menej problémov. Dúfam, že budeme dobiehať vyspelé štáty, až sa na ne v prístupe k inovatívnym liekom dotiahneme. Chápem, že nemocnice sú najviac, keďže sa tu 30 rokov nič nepostavilo. Zákony prechádzajú a práca má zmysel.

Do popredia sa dostávajú aj otázky o vašom zotrvaní na poste ministra. Igor Matovič v utorok povedal, že v hnutí majú dve mená, ktoré by vás mali nahradiť. Poznáte ich?

Nie.

Takže neviete, či ide o Andreu Kalavskú a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Plán obnovy EÚ

    Rozhovory

    V redakcii

    • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
    • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
    • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
    • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

    Vladimír Lengvarský

    Zdravotníctvo

    Slovensko, Zdravie

    Teraz najčítanejšie