Denník N

Trumpa môže potopiť nečakaná svedkyňa. Opísala, čo urobil počas útoku na Kapitol

Trump nazval Hutchinsonovú falošnou a povedal, že ju sotva poznal. Foto - TASR/AP
Trump nazval Hutchinsonovú falošnou a povedal, že ju sotva poznal. Foto – TASR/AP

Trump vedel, že jeho priaznivci majú zbrane, napriek tomu ich vyzýval na pochod na Kapitol a hneval sa, keď mu nedovolili pridať sa k nim.

Po štyroch rokoch vlády Donalda Trumpa by už v súvislosti s bývalým prezidentom malo šokovať máločo. Napriek tomu po utorkovej dvojhodinovej výpovedi v americkom kongrese médiá používali výrazy ako padnutá sánka, bomba za bombou či senzačná výpoveď.

V snemovni reprezentantov pred špeciálnym vyšetrovacím výborom zazneli dosiaľ najsilnejšie slová, ktoré opisovali kroky Donalda Trumpa pred a počas útoku jeho priaznivcov na Kapitol 6. januára 2021.

Povedala ich Cassidy Hutchinson, dnes 26-ročná žena, ktorá v tom čase pracovala ako poradkyňa šéfa kancelárie amerického prezidenta Marka Meadowsa. Pohybovala sa v Bielom dome a to, čo povedala, niektorí prirovnávajú k prelomovým výpovediam právnika Bieleho domu proti Richardovi Nixonovi počas aféry Watergate.

Niektorí išli dokonca ešte ďalej. „V americkej histórii sme doteraz nikdy pred kongresom nepočuli takéto šokujúce dôveryhodné svedectvo proti americkému prezidentovi,“ povedal pre MSNBC historik Michael Beschloss.

Vyšetrovanie je dôležité aj preto, že môže rozhodnúť, či Trumpa obvinia z trestných činov, čo by mu mohlo zabrániť, aby v roku 2024 znova kandidoval za prezidenta.

Cassidy Hutchinson, bývalá Trumpova poradkyňa, poskytla zatiaľ najsinejšie svedectvo. Foto – TASR/AP

Čo sa stalo v Beštii

Cassidy Hutchinson začala v utorok v kongrese nervózne, no postupne sa osmelila. Jej azda najsilnejšie svedectvo opisovalo udalosti krátko po tom, čo sa z Trumpovho mítingu vrátila do Bieleho domu.

Zástupca šéfa kancelárie Tony Ornato jej povedal, aby s ním išla do jednej miestnosti. Keď vošla, zavrel dvere. Vnútri už sedel Trumpov šofér a člen prezidentovej ochranky Bobby Engel, ktorý vyzeral zmätený a stratený.

„Pozrela som sa na Tonyho a on mi povedal: ‚Počula si, čo sa, kur…, stalo v Beštii?'“ povedala Hutchinson. Beštia je prezývka limuzíny amerického prezidenta.

Tony jej porozprával, ako Trump

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie