Denník N

Ako spomaliť starnutie, návod pre seniorov aj tridsiatnikov a štyridsiatnikov

Rekordér v šprinte veteránov Vladimír Výbošťok zabehne stovku za 12,37 sekundy. Foto – archív V. Vybošťoka
Rekordér v šprinte veteránov Vladimír Výbošťok zabehne stovku za 12,37 sekundy. Foto – archív V. Vybošťoka

Prečo vaši kamaráti starnú pomalšie ako vy a čo s tým robiť? Ľudia, ktorí dokázali poraziť starobu, seniori športovci, lekári a tréneri radia, ako žiť, aby ste v starobe neprežívali, ale žili naplno.

  • Svaly začínajú strácať elasticitu vo veku okolo 35 rokov.
  • Hýbte sa v každom veku najmenej trikrát týždenne po tridsať minút. A k tomu päťkrát týždenne kráčajte aspoň pol hodiny.
  • Naučte svoj metabolizmus pracovať: nech si zvykne na komplexné cukry.
  • Skúste si obľúbiť superzdravé potraviny ako baklažán, šošovicu, kefír, ale aj ryby a dokonca aj červené víno.

Tridsiatnik alebo štyridsiatnik má množstvo oveľa dôležitejších a určite príjemnejších vecí na premýšľanie, ako je starnutie. Dôchodok je v nedohľadne a bude zrejme ešte o niekoľko rokov neskôr, ako je dnes.

Staroba a starnutie je v tomto veku viac humornou večierkovou témou. Poznáte ten, ako dôchodcovia zdržovali v obchode, trolejbuse, u lekára…, všade, akí sú pomalí, nevrlí…

A ten, že máte 40 rokov, nefunguje výťah, vyšli ste po vlastných päť poschodí, musíte si vymeniť spotenú košeľu a najprv sa vydýchať, aby ste odpovedali na pozdravy kolegov? Je čas niečo zmeniť, bude to už len horšie.

Najhorší variant je pracovne uspokojený a finančne zabezpečený dôchodca, ktorý náhle zistí, že zostarol. Zaplatí si narýchlo trénera, nezabudne pribaliť lieky na srdce, tlak, cukor, cholesterol a ľahne si pod tony železa.

Výsledkom môžu byť v lepšom prípade bolesti v chrbtici, v horšom prasknutá cieva v mozgu.

A potom tu sú ľudia, ktorí aj okolo osemdesiatky športujú, zbierajú kovy na šampionátoch, lyžujú a učia deti alebo ich len tak stretávate na ulici so severskými, a nie francúzskymi palicami.

Igor Plávka oslávi o tri roky osemdesiatku. Jeho týždenný plán vôbec nepripomína seniora. Behá, posilňuje, trénuje lyžiarov.

Takmer sedemdesiatročný svetový rekordér v šprinte veteránov Vladimír Výbošťok zasa hovorí, že netreba super výkony, na začiatok by stačilo nezadýchať sa do schodov.

Ich návod môže znieť jednoducho, a predsa je ťažký. Pravidelne sa hýbte, jedzte zdravo a hlavne, začnite s tým čo najskôr. Aj výrazne pred štyridsiatkou.

Veková štruktúra Slovenska

graf vek slovenska

Starnutie sa dá spomaliť

Starnú niektorí ľudia rýchlejšie a iní, naopak, pomalšie? Vedci z americkej Duke University School of Medicine vedení Danielom Belskym sledovali proces starnutia vyše desať rokov na skupine takmer tisíc dvadsiatnikov a tridsiatnikov.

Aj napriek rovnakému veku niektorí starli rýchlejšie a iní zas pomalšie.

Jeden z hlavných záverov: jasná väčšina faktorov, ktoré ovplyvňujú starnutie, nie je genetického pôvodu, a teda ich môžeme ovplyvniť.

Starnúť začíname už od narodenia, hovorí Štefan Krajčík, prednosta Geriatrickej kliniky Slovenskej zdravotníckej univerzity a Univerzitnej nemocnice Bratislava. Starneme celí od malých molekúl až po najväčšie svaly. „Niektoré zmeny si človek uvedomí až pri nejakej príležitosti,“ hovorí.

Niektoré z doterajších kľúčov k spomaleniu starnutia pravdepodobne neprekvapia. Zdravá výživa s nízkym obsahom tuku a soli, udržanie zdravej hmotnosti, menej stresu a pravidelné cvičenie. Americký Time ešte pridáva päťdesiat najzdravších potravín, medzi ktoré zaradili napríklad banány, maliny, pomaranče, kivi a granátové jablká, ale aj baklažán, paradajky alebo kel.

Cukor a čo vlastne jesť

Profesor Krajčík hovorí, že pri pokusoch so zvieratami sa podarilo starnutie spomaliť, hneď za tým však dodáva, že opatrenia boli dosť kruté, obmedzenie príjmu potravy a nižšia teplota prostredia.

Aj slovenský odborník na starnutie sa tak zhoduje s americkými odporúčaniami. Medzi spomaľujúce potraviny zaradil Krajčík

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie