Denník N

Poradkyňa prezidentky Gyarfášová: Je jasné, že takto to ďalej ísť nemôže (+video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Či je ešte cesta v personálnej rekonštrukcii vlády, je otázka na ďalšie rokovania, hovorí Oľga Gyarfášová. Sociologička, vysokoškolská pedagogička a poradkyňa prezidentky si však všíma aj to, že v mnohých oblastiach táto vláda funguje.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V poslednom čase sa objavilo množstvo prieskumov, ktoré sa týkali demokracie alebo vojny na Ukrajine, prozápadnej orientácie krajiny. Zároveň sa veľa hovorí o autoritárskom štáte. Menia sa nálady ľudí smerom od demokracie viac k autoritárskemu štátu?

V niečom áno, v niečom nie. Autoritársky štát zväčša nevznikne z večera do rána. Je to dlhší proces. Spomínam si, že keď tu sedela ešte pred inváziou Ruska profesorka Soňa Szomolányi, tak povedala, že sme vstúpili do prvého štádia toho, čo sa v politológii nazýva autokratizáciou. Za päť mesiacov vidíme niektoré negatívne tendencie, ktoré by mohli túto fázu posilňovať. Predovšetkým prepad dôvery v politické, demokratické inštitúcie, barbarská vojna v susednom štáte, obrovská sociálna neistota, rozpory vo vládnej koalícii a vytváranie nových koalícií cez koalično-opozičnú čiaru. Vidím, že je to v pohybe, ale Slovensko ešte nie je autokracia. No treba byť veľmi citlivý voči tendenciám, ktoré sa tu dejú. Verejnosť má nielen nízku dôveru v inštitúcie, ale aj nízke hodnotenie demokracie. Demokracia je síce vo vnímaní ľudí ideál, najlepší možný spôsob správy vecí verejných, ale to, čo ľudia zažívajú v realite, sa od ideálu veľmi líši. V médiách zarezonoval posledný prieskum Eurobarometra, kde hodnotenie stavu demokracie vyšlo na Slovensku úplne najkritickejšie zo všetkých 27 krajín EÚ. U nás je spokojných len 32 percent ľudí a napríklad v Dánsku vyše 90 percent, v susednom Česku okolo 60 percent. Toto sa nedá podceňovať.

Je stále väčšina ľudí za demokraciu?

Áno. To nie je spochybnené, no sú tam také drobné ‚ale‘ a poviem niektoré z nich. Predovšetkým sa zvýšil dopyt verejnosti po silnej ruke, silnom vodcovi.

Video: Celý rozhovor s poradkyňou prezidentky Oľgou Gyarfášovou

Taký dopyt je tu stále, nie?

Je tu stále, ale niekedy si ľudia takého vodcu všímajú menej a niekedy viac. Práve v časoch neistoty, ktoré teraz veľmi silno zažívame, je objednávka na silnú ruku väčšia. Druhé ‚ale‘ je to, že ľudia povedia áno, demokracia je super, ale rovnako si myslia, že právo rozhodovať by mala mať iba väčšina a práva menšín nie sú dôležité. Alebo, že sloboda tlače, slova, vierovyznania je menej dôležitá ako napríklad sociálne istoty.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Matovičov balíček

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie