Denník N

Ministri bez angličtiny a slabý rozpočet od Babiša. Ako zvládne Česko predsedníctvo v Rade EÚ?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Česká republika strieda od prvého júla na čele Rady Európskej únie Francúzsko. V porovnaní s predsedníctvom v roku 2009 zrejme pamätným neostane.

Česko zatiaľ jediný raz predsedalo Rade Európskej únie v roku 2009. Vtedajší premiér Mirek Topolánek (ODS) hneď na začiatku predsedníctva uprostred zimy čelil zastaveniu dodávok plynu.

Rusi vtedy obvinili Ukrajincov z toho, že odoberajú bez platenia časť plynu, ktorý preteká cez ich územie do iných krajín vrátane Česka. Situácia bola kritická aj na Slovensku, zásoby plynu sme mali na 15 dní.

Topolánkovi sa podarilo v Kyjive dohodnúť súhlas Ukrajincov s tým, že dozorcovia ruských energetických koncernov vrátane Gazpromu môžu na území Ukrajiny rozmiestniť svojich kontrolórov.

Úspešný štart však narušil pád vlády v marci 2009, keď snemovňa vyslovila vláde ODS nedôveru a nahradila ju úradnícka vláda šéfa štatistického úradu Jana Fischera s malými politickými skúsenosťami.

K imidžu neprispel ani marketing v podobe klipu Európe to osladíme, v ktorom si české osobnosti a celebrity ako hokejista Jaromír Jágr alebo modelka Tereza Maxová pohadzujú ako typický český vynález kocku cukru.

Kontroverzná bola aj plastika mapy Európy Entropa od českého umelca Davida Černého, ktorá zdobila sídlo Rady Európskej únie v Bruseli. Slovensko napríklad zobrazila ako salámu obalenú šnúrkou vo farbách maďarskej vlajky, Britániu pred brexitom ako čiernu dieru a Holandsko, ako sa potápa a vyčnievajú z neho minarety.

Aj keď si vďaka týmto udalostiam Česi pamätajú predsedníctvo skôr ako kontroverzné, než ako úspešné, podľa novinára Ondřeja Housku z českých Hospodárskych novín bola minimálne jeho prvá polovica úspešná aj s ohľadom na zvládnutie plynovej krízy a komunikácie Mirka Topolánka s lídrami ako Angela Merkelová a Nicolas Sarkozy.

Rozpočet od Babiša a ministri bez angličtiny

Po trinástich rokoch Česko opäť na pol roka preberá predsedníctvo v Rade Európskej únie s heslom Václava Havla „Európa ako úloha“. Ako päť hlavných tém si Česi vytýčili

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Európska únia

Petr Fiala

Svet

Teraz najčítanejšie