Denník N

Ako na moderné zariadenie terasy?

Máte okolo bytu alebo domu priestor na terasu? Chcete si splniť sen a tú terasu si urobiť a krásne zariadiť? Gratulujeme! Keď sa vám ju podarí útulne zariadiť, môžete na nej tráviť za pekného počasia každú voľnú chvíľku. Dokonca ju môžete využiť aj na stretnutie s priateľmi. Čo vy na to?

Terasa je sen mnohých z nás

Čo je krajšie, ako keď sa po návrate z práce usadíte k stolčeku na terase, do ruky vezmete peknú knižku, uvaríte si k tomu kávu, čaj alebo si pripravíte iný drink a len tak leňošíte? Znie vám to ako rozprávka? S terasou ju premeníte na skutočnosť. Keď k nej zaobstaráte aj vhodné osvetlenie, môžete tu tráviť aj dlhé letné večery.

Najlepšia terasa je z dreva

Dnešné domy sa bez miesta pre terasu už snáď ani nestavajú, keď sa pustíte do rekonštrukcie bývania, je terasa jednou z vecí, o ktorej dlho uvažujeme. Nájdeme na ňu priestor? Nasleduje otázka, z čoho si ju urobíme.

V tomto prípade je lepšie neexperimentovať a staviť na klasiku v podobe dreva, ktoré nielen nádherne vyzerá, ale dá sa aj renovovať. Ani na údržbu nie je náročné. Navyše si môžete vytvoriť terasu presne podľa svojich predstáv.

Náš tip: Štýl terasy by mal korešpondovať aj s vybavením vašej obývačky, pretože na ňu často nadväzuje.

Ako by mala byť terasa veľká?

Veľkosť terasy prispôsobte svojim priestorovým možnostiam, do úvahy by ste mali vziať aj to, pre koľko ľudí bude slúžiť a čo na ňu plánujete všetko umiestniť. Kto rád griluje, ten si tam určite postaví gril. Na leňošenie sa hodí lehátko, chýbať nesmie stôl s obrusom a stoličkami a nejaká tá kvetinová alebo bylinková výzdoba.

Situovať ju môžete na juhozápad, kde si užijete slnečný svit od neskorého dopoludnia až do večera, alebo na juh, kde vás čaká najviac hodín slnečného svitu. Keď ju orientujete na severovýchod, môžete sa tešiť z ranného a večerného slniečka, ale aj popoludňajšieho tieňa.

Nepodceňujte zastrešenie a tienenie

 Čo si budeme rozprávať, na terase chceme hlavne odpočívať. To ale pôjde dosť ťažko, keď na vás bude svietiť rozpálené slniečko. Preto nepodceňujte zastrešenie, alebo aspoň tienenie terasy markízou alebo slnečnou plachtou.

A čo podlaha?

Ani tu by ste nemali podceniť. Od zvoleného materiálu sa odvíja finálny vzhľad terasy aj jej náročnosť na údržbu.

Prírodný kameň je mrazuvzdorný a bezpečný aj za mokra, na údržbu je ale náročnejší. Betónová dlažba poteší ako mrazuvzdornosťou, tak dlhou životnosťou a jednoduchou údržbou, drevo zase vyžaruje teplo a prirodzenosť. Odolné proti UV žiareniu aj vlhkosti je WPC, ktoré sa ľahko pokladá. Je len na vás, čomu dáte prednosť.

Nepodceňujte ani výber osvetlenia

Terasa je vo vonkajšom prostredí, preto siahnite po svetlách vhodných aj do exteriéru. Vonkajšie svietidlá zvládnu aj dážď alebo vietor, spoznáte to podľa IP ochrany. Tá by mala byť aspoň IP44. A z čoho inak môžete vyberať?

Na strop terasy sa hodí vonkajšie závesné svietidlo, na stenu zase môžete pripevniť to nástenné. Cestu k terase môžu lemovať solárne svietidlá, krásne vyzerajú aj najrôznejšie lampášiky a LED pásiky.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bývanie a záhrada, Slovensko

Teraz najčítanejšie