Denník N

Úpadok prešovskej galérie: Umelci opisujú smútok a zdesenie. Má ešte galéria budúcnosť?

Krajská galéria v Prešove. Foto - PSK
Krajská galéria v Prešove. Foto – PSK

Prešovská kultúrna scéna funguje v dvoch oddelených svetoch: kým nezávislých hudobných klubov pribúda, kultúrne inštitúcie zriaďované prešovskou župou čelia kritike. Krajská galéria prišla o odborný kredit aj prestíž.

Nestáva sa úplne často, aby sa média hromadne zaujímali o to, čo sa deje v regionálnych galériách. Krajská galéria v Prešove si takúto pozornosť získala, keď jej dlhoročného riaditeľa Rudolfa Dupkalu v marci tohto roka zatiaľ neprávoplatne odsúdili za korupciu.

Prešovský kraj, ktorý galériu zriaďuje, ho o niekoľko týždňov neskôr z pozície riaditeľa odvolal. Stalo sa to krátko po tom, čo sa Dupkala opil počas benefičnej akcie kraja.

Ľudia z prešovskej kultúrnej obce hodnotia situáciu, v ktorej sa galéria za jeho vedenia ocitla, ako smutnú a zarážajúcu. Galéria podľa nich prišla o akúkoľvek prestíž. Ani jej budúcnosť nevidia ružovo.

Dôvodom sú ich obavy zo zlúčenia galérie s Krajským múzeom, ale aj skutočnosť, že povereným riaditeľom galérie sa stal súčasný riaditeľ múzea Ľuboš Olejník. Od jeho nástupu múzeum opustilo viacero zamestnancov vrátane dlhoročných odborných pracovníkov, čo v nich vyvoláva neistotu.

Vedenie župy hovorí, že je to len dočasné riešenie, a na vedenie galérie chystá riadne výberové konanie. Napraviť škody z posledných rokov nebude ľahké.

Rudolf Dupkala viedol krajskú galériu v Prešove od roku 2012. Foto – TASR

Ako galéria fungovala: Šok a zdesenie

Krajskú galériu v Prešove viedol od roku 2012 Rudolf Dupkala. Viacerí ľudia z umeleckej obce si s jeho vedením spájajú najmä neprofesionálny prístup. Vystihuje to aj zážitok výtvarníčky Kataríny Blažovej, ktorá v galérii v roku 2018 plánovala výstavu.

„Tešila som sa na návrat do svojho rodného mesta aj na galériu, ktorá má silnú tradíciu, ale to, čo som tam videla, ma šokovalo,“ vraví Blažová.

Do galérie si najprv prišla pozrieť priestory, aby si mohla premyslieť koncept výstavy. Na stretnutí ju mal sprevádzať aj riaditeľ Dupkala, no

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie