Denník N

Vysvetľujeme: Začína sa Wimbledon. Prečo na ňom hrajú všetci v bielom a v čom je výnimočný?

Švajčiarsky tenista Roger Federer s trofejou pre víťaza Wimbledonu. Iba on vyhral turnaj osemkrát. Foto – AP
Švajčiarsky tenista Roger Federer s trofejou pre víťaza Wimbledonu. Iba on vyhral turnaj osemkrát. Foto – AP

Správu vybral a vysvetlil Tomáš Čorej

Viac než len turnaj

Daniela Hantuchová ukončila kariéru pred piatimi rokmi a svoj nový život si užíva, ale vždy v júni by sa k profesionálnemu tenisu rada vrátila. V čase, keď prebieha Wimbledon, ktorý má „špeciálne miesto v jej srdci“.

Ani zďaleka nie je osamotená. Žiadny iný turnaj nepúta takú výraznú pozornosť a nie je takou veľkou udalosťou, ktorá presahuje svet športu.

V čom spočíva jeho výnimočnosť? Z akého dôvodu sa tak veľmi líši od ostatných turnajov? A ktorých hráčov a príbehy si treba všímať tento rok?

Aká je história. Ak by sme na pochopenie Wimbledonu mohli použiť iba jedno slovo, bol by to pojem tradícia. Tenis je vo všeobecnosti mimoriadne konzervatívny, ale žiadny iný turnaj si na zvykoch nezakladá tak veľmi.

Najlepším dôkazom je predpísané oblečenie – zatiaľ čo na iných turnajoch hráči bežne nosia všetky farby od žltej až po ružovú, na Wimbledone musia byť celí v bielom.

Pred piatimi rokmi napríklad rozhodca upozornil jednu z najlepších tenistiek Venus Williamsovú, aby si prezliekla ružovú podprsenku. Roger Federer si v roku 2013 musel vymeniť topánky, pretože mali oranžové podrážky.

Ako táto tradícia vznikla?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vysvetľujeme

Wimbledon

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie