Denník N

Ako Rusi kradnú ukrajinské obilie

Transport ukrajinského obilia. Ilustračné foto - TASR/AP
Transport ukrajinského obilia. Ilustračné foto – TASR/AP

V prístave Sevastopol na anektovanom Kryme je neprimerane rušno. Podľa investigatívy západných médií sa cezeň zrejme pašujú ukrajinské zrná.

Tlačovka ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova sa už chýlila ku koncu, keď sa postavil reportér ukrajinskej štátnej televízie.

„Čo ďalšie okrem obilia kradnete Ukrajine a komu to predávate?“ opýtal sa ho počas júnovej návštevy v Ankare.

„Vy Ukrajinci sa stále zaoberáte tým, čo sa dá ukradnúť. Potom si myslíte, že tak zmýšľajú všetci,“ odvetil Lavrov s úsmevom.

Ukrajinskí predstavitelia už od apríla tvrdia, že Rusko im od začiatku vojny kradne stovky miliónov ton obilia, ktoré následne vyváža na zahraničné trhy. Kremeľ tieto obvinenia rázne odmieta, ale najnovšie zistenia zahraničných médií jeho verziu spochybňujú.

Britská verejnoprávna stanica BBC a denník Financial Times zverejnili svoje investigatívy, ktoré vysvetľujú spôsob, akým Rusko vyváža ukradnuté obilie. Z Ukrajiny navyše pribúdajú svedectvá o „kriminálnych praktikách“ jeho predstaviteľov.

Ak nepredáte pod cenu, všetko vám zoberú

Podľa BBC pribúdajú dôkazy, že ruské vojská na okupovaných územiach Ukrajiny systematicky kradnú obilie od lokálnych farmárov. Britský vysielateľ sa s miestnymi poľnohospodármi rozprával a analyzoval desiatky satelitných snímok.

Čo presne Rusi robia? Najprv ukradnuté obilie privezú na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie