Denník N

Marián Leško: Ak SaS nič neurobí, bude v koalícii za handru

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Sudca Polka je pre mňa ako rosa trávy, v ktorej sa odráža celý vesmír prehnitosti harabinovského súdnictva, hovorí politický komentátor Marián Leško.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Videli ste tento týždeň, čo urobil bývalý sudca Pavol Polka?

Videl. Od čias Nory Mojsejovej ešte asi nič také dobré nebolo. Reality šou prvej kategórie.

Polka je sudca, ktorý sa stal symbolom korupcie, len sa mu ju roky nedarilo dokázať. To sa zmenilo v roku 2021, vtedy sa priznal ku korupcii a uzavrel dohodu o vine a treste. Dostal trest 150-tisíc eur a 5-ročnú podmienku, čo bolo veľmi kritizované, že je to málo. Teraz prišiel na súd vo veci sudkyne Kyselovej, o ktorej predtým vypovedal, ako brala úplatky, zrazu odmietol vypovedať a kolegyni Veronike Prušovej priznal, že žiada od štátu náhradu škody za svoje väzobné stíhanie, konkrétne 114-tisíc eur. Ako sa dá pomenovať takéto správanie?

Dávate mi ťažké otázky, pretože musím odpovedať slušne a zdvorilo. Taký koncentrát spupnosti, drzosti, arogancie, ako predviedol pán Polka, tak to je niečo nevídané. Slovenské ľudové slovníctvo má na to oveľa jednoduchšie a priamočiarejšie pomenovania. Pán Polka je pre mňa ako rosa trávy, v ktorej sa odráža celý vesmír prehnitosti harabinovského súdnictva.

Vy ste o Polkovi písali roky. 

Naozaj roky, od chvíle, ako vyšlo najavo, že mu Národný bezpečnostný úrad nedal previerku a zdôvodnil to tým, že stav jeho majetku vysoko prevyšuje jeho príjmy. Už pred dvadsiatimi rokmi bolo jasné, že pán Polka má majetok, ktorý nemôže mať z legálnych zdrojov. Moja kolegyňa Zita Sujová o ňom napísala krásny článok, v ktorom do detailov rozpísala, v čom všetkom pán Polka lieta. On jej urobil peklo zo života, desať rokov ju ťahal po súdoch. Jediné šťastie je, že Zita je naozaj silná osobnosť. Keby tam bola nejaká slabšia povaha, tak to s ňou môže zle skončiť. Ten človek je absolútne bezohľadný, sleduje len svoje vlastné ciele a pomôžem si Zitou Sujovou, ktorú považujem naozaj za experta na postavu pána Polku. Ona o ňom napísala, že je to jeden bezcharakterný, egocentrický človek, ktorého jediným zmyslom života bolo získať čo najviac peňazí a vplyvu bez ohľadu na to, aké prostriedky pri tom použije.

Schvaľovanie dohody o vine a treste vyzerá tak, že potom, čo sa obžalovaný dohodne s prokurátorom, položí súd obžalovanému desať otázok. Napríklad či súhlasí s tým, že sa vzdáva práva na verejný proces, či rozumie, čo mu je kladené za vinu, či bol poučený o svojich právach, či sa priznal dobrovoľne, či súhlasí s trestom alebo či si uvedomuje, že proti dohode už nie je žiadny opravný prostriedok. Polka na všetky otázky odpovedal áno, ale teraz toto uzavretie dohody prirovnal k „psychickej, morálnej a spoločenskej samovražde“ a hovorí, že tak urobil iba pre utrpenie vo väzbe. Môže tomu niekto uveriť? Napríklad aj nejaký súd, ktorý bude posudzovať žiadosť o odškodné?

Je to absolútne nedôveryhodné. Pán Polka sa časom nemení. Aký bol, taký aj zostal a využíva všetky právne možnosti, aby získal výhodu. Preňho je právo inštrument na to, ako si bezohľadne presadzovať vlastné záujmy, bez ohľadu na to, kto utrpí alebo čo všetko bude musieť pre to urobiť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie