Denník N

Nemusíte siahať po detektívke len preto, že je leto. Knižné tipy Denníka N na voľné dni

Vyše štyri desiatky odporúčaní na knižné tituly naprieč žánrami.

Označenie „letné čítanie“ nadobudlo imidž, ako keby sme počas dovoleniek nechali oddychovať mozog a venovali sa jednoduchším žánrom. Niekto si však práve na voľné dni môže odkladať náročnejšie tituly, na ktoré v bežnom dennom režime nemá čas.

Medzi týmito mantinelmi sa pohybujú aj odpovede internej ankety Denníka N s otázkou: Čo sa chystáte v lete čítať a ktoré knihy by ste odporučili? Excelentné romány, pohlcujúce detektívky i klenoty literatúry faktu – nasledujú vyše štyri desiatky rôznorodých titulov, medzi ktorými isto nájdete niečo inšpirujúce.

Danka Ježíková, editorka knižnej edície

John Fowles: Mág
John Fowles je britský autor, ktorý je v našich končinách známy predovšetkým kultovými románmi Milenka francúzskeho poručíka, Zberateľ či zbierkou poviedok Ebenová veža. Na preklad kánonického postmoderného románu Mág sme si však museli počkať až doteraz a je to lahôdka, aká sa v svetovej literatúre objaví len raz za čas. Fowles vás vezme na imaginárny grécky ostrov Fraxos, kde na pozadí frivolnej atmosféry v sídle miestneho milionára rozohráva veľkolepú psychologickú hru nielen s hlavným (anti)hrdinom Nicolasom Urfem, no predovšetkým s čitateľom.

Ak si na stopäťdesiatej strane myslíte, že príbeh je predvídateľný, mýlite sa. Ak k tomu istému záveru dôjdete na strane 334 alebo 521, stále sa mýlite, lebo vás ešte čaká prekvapenie na záver, keď si poviete, že už nikdy nič nebude také ako predtým: autor vás dokonale zmanipuloval, a to dokonca s vaším vedomím a za vaše peniaze. Literárny karneval par excellence!

Otakar Horák, reportér

Rozčítanú mám knihu When Breath Becomes Air od amerického neurochirurga Paula Kalanithiho, ktorý v roku 2015 podľahol rakovine pľúc. Kniha vyšla aj v slovenskom preklade ako Môj posledný výdych, ale Kalanithi vyštudoval aj anglickú literatúru a čítanie knihy v origináli je pôžitok.

Kalanithi vyštudoval aj filozofiu a v knihe si kladie netriviálne otázky ako: Čo je v živote naozaj dôležité, keď čelíte smrti? Kniha je úprimnou úvahou človeka, ktorý sa zo dňa na deň zmenil zo špičkového neurochirurga na pacienta bojujúceho o vlastný život.

Odporúčam aj najnovšiu knihu biológa Richarda Dawkinsa Flights of Fancy, ktorú ilustrovala Slovenka Jana Lenzová. Kniha obsahuje okolo 80 krásnych ilustrácií, a ako Lenzová povedala Denníku N, Dawkins jej pri tvorbe nechal voľnú ruku. Kniha odpovedá na otázky ako: Načo je dobré lietanie? Prečo nelieta viac živočíšnych druhov, ak má toľko výhod (únik pred predátormi či lov potravy)? A ako vôbec mohla evolúcia vytvoriť krídlo, ak sa môže zdať, že jeho prechodné formy sú nanič?

Po pobyte v Španielsku sa teším na román Vlasť od Fernanda Aramburua o zničujúcich následkoch nacionalizmu. Restom, ktorý chcem dohnať, je kniha Lukáša Onderčanina Utópia v Leninovej záhrade o budovaní „komunistického raja“ v strednej Ázii.

Denisa Ballová, reportérka

Jonathan Littell: Láskavé bohyne
Monumentálny román Láskavé bohyne máme doma pár rokov, ale stále som sa k nemu neodhodlala.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie