Denník N

Slovenskí hokejisti ostávajú v ruskej KHL. Vo Švédsku by mali problém, u nás to zväz nerieši

Foto – TASR
Foto – TASR

Začiatkom marca prišiel tímom Kontinentálnej hokejovej ligy list. Vedenie ruskej federácie od nich „žiadalo podporu“ invázie na Ukrajine a poslalo im rôzne propagandistické materiály – od plagátov až po vlajky.

Hoci išlo formálne o prosbu, v skutočnosti nemali na výber. „Berte do úvahy, že táto propagácia je povinná a je potrebné zdokumentovať ju,“ znelo na konci textu.

Na to, že KHL slúži ako politický nástroj Kremľa na čele s prezidentom Vladimirom Putinom, upozorňujú investigatívni novinári dlhé roky. Od začiatku vojny si to uvedomili aj zahraničné hokejové zväzy vo Fínsku či Švédsku, ktoré v nej zakazujú pôsobiť svojim reprezentantom.

Lenže zdá sa, že Slovensko sa vydalo opačnou cestou. Prezident hokejového zväzu Miroslav Šatan nám odpovedal, že podobné kroky nezvažuje a v KHL sa od ďalšej sezóny predstaví minimálne päť slovenských hráčov.

Analytik z Česka: Je to ľudský odpad

Adam Liška ešte začiatkom apríla tvrdil, že si nevie predstaviť hrať ďalej v Rusku. Po troch sezónach v Severstali Čerepovec pre Denník Šport uviedol, že „je super mať slobodu a možnosť výberu“.

Talentovaný útočník však podľa všetkého zmenil názor a tento týždeň s Čerepovcom predĺžil zmluvu o ďalší rok.

Prečo niektorí Slováci nemajú problém s pôsobením v lige, do ktorej fungovania zasahuje vláda zodpovedná za útok na susednú krajinu? Jedno vysvetlenie priniesol pre oficiálny portál SZĽH krídelník Tomáš Jurčo.

Ten tvrdí, že hráči „musia myslieť na svoje deti a rodiny“. Tvrdí, že pôsobenie v KHL neznamená, že hráči podporujú vojnu, ale podľa jeho interpretácie „len“ zarábajú peniaze.

„Ak vie hráč zabezpečiť rodinu jednou sezónu v KHL namiesto piatich sezón niekde inde, treba sa na to pozerať aj tak,“ dodal pre portál Sportnet.

S ďalším – o niečo menej intuitívnym – vysvetlením prišiel pre Denník N bývalý brankár Rastislav Staňa, ktorý v KHL dlho pôsobil.

Ten vysvetľuje, že od začiatku konfliktu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

KHL

Vladimir Putin

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie