Denník N

Kto si dal postaviť takýto dom, musel mať odvahu. Rodina Kollmannovcov ju v 30. rokoch v Nitre mala

Funkcionalistická Vila K v Nitre počas prebiehajúcej obnovy. Foto N - Tomáš Benedikovič
Funkcionalistická Vila K v Nitre počas prebiehajúcej obnovy. Foto N – Tomáš Benedikovič

„Tento dom nám ukazuje nielen vysokú úroveň kultúry bývania v 30. rokoch, ale pripomína aj dôležitú časť našej histórie,“ hovoria majitelia nitrianskej Vily K.

Keby ste išli okolo tohto domu pred pár rokmi, možno by sme si ho ani neboli všimli. Fasáda už nebola v najlepšom stave, vo vnútri sa od revolúcie prestriedalo viacero nájomníkov. Dnes je všetko inak: dom na Kmeťkovej ulici v Nitre opäť žiari.

Čisto technicky by sa dalo povedať, že to bude zrejme vďaka percentu trblietavej sľudy primiešanej do brizolitovej fasády, ktorá sa na slnku pekne leskne. Nie je to však iba fasáda, ktorá v posledných piatich rokoch prešla obnovou.

Celý dom, pomenovaný ako Vila K podľa rodiny Kollmannovcov, ktorá si ho dala postaviť u architekta Oskara Singera, naberá svoje pôvodné kvality z 30. rokov 20. storočia.

Vila K v Nitre na fotografiách známeho fotografa Rudolfa Sandala, ktoré boli uverejnené v nemeckom magazíne Forum v roku 1938. Foto – Archív OZ Vila K/Rudolf Sandalo
Pohľad do interiéru na dobových fotografiách z roku 1938. Foto – Archív OZ Vila K/Rudolf Sandalo
Interiéry prešli kompletnou obnovou – všetky pôvodné prvky vrátane okien, dverí či podlahy boli repasované. Foto N – Tomáš Benedikovič
Po dokončení bude Vila K ponúkať formu zážitkového ubytovania. Foto – vizualizácia od Atelieru Fabrici

Čudný dom

„Keď sme ho pred viac ako dvadsiatimi rokmi kúpili, nevedeli sme o ňom prakticky nič. Bol to taký čudný dom,“ hovorí Ladislav Stodola. Mnohí známi sa ho pýtali, čo s takým domom bude robiť, no s tým si hlavu veľmi nelámal.

Kmeťkova ulica má v Nitre dobrú polohu, prakticky v centre. Dom síce pôsobil veľmi atypicky, no v tom čase to bola dobrá kúpa. „S manželkou sme si povedali, že ho kúpime ako investíciu do budúcnosti, keď synovia vyrastú, možno ho budú vedieť využiť,“ vraví.

Dom, ktorý zaberá väčšinu pozemku, začali koncom 90. rokov prenajímať. Ako prví sa v ňom usídlili architekti, neskôr ich vystriedali právnici, predajňa obkladačiek aj lokálna televízia Nitrička, nikto z nich však netušil, v akom dome to sídlia. Ani jeho majitelia.

Ladislav Stodola (vpravo) a jeho syn Peter Stodola. Foto N – Tomáš Benedikovič

„Na začiatku sme urobili zopár úprav, každý nájomca si potom priestor prispôsobil, ako potreboval, časom však bolo potrebné vymeniť okná,“ hovorí Ladislav Stodola. Dom sídli v pamiatkovej zóne, žiadosť o výmenu okien teda stavebný úrad posunul na posúdenie aj Krajskému pamiatkovému úradu v Nitre.

„Chceli sme dať vyrobiť repliky, lebo pôvodné okná už boli v zlom stave, ale pamiatkari to zamietli. Prišli sa pozrieť a ich stanovisko bolo jednoznačné:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Kultúra

Teraz najčítanejšie