Denník N

Je to obrovský stres, varuje bývalá tenistka. Z Raducanuovej je hviezda, ale treba krotiť očakávania

Emma Raducanuová. Foto - TASR/AP
Emma Raducanuová. Foto – TASR/AP

Vlaňajšia šampiónka US Open prehrala v 2. kole dvojhry ako nasadená desiatka a pokračuje v nevýrazných výsledkoch.

„Veľa vecí sa v jej živote zmenilo a potrvá nejaký čas, kým si na to zvykne. Tvrdo na sebe pracuje a potrebuje začať pracovať s tímom, s ktorým môže budovať v najbližších rokoch kariéru,” uviedla Kim Clijstersová, 4-násobná grandslamová víťazka, po prehre Emmy Raducanuovej s Caroline Garciovou.

Keď Raducanuová prišla minulý rok na Wimbledon, takmer nikto ju nepoznal. Nachádzala sa v štvrtej svetovej stovke rebríčka WTA a na prestížny turnaj sa dostala vďaka divokej karte.

18-ročná Britka, ktorá hrala len na vedľajších kurtoch a bez výraznej pozornosti médií, však postúpila do 4. kola a stala sa jedným z najväčších prekvapení turnaja.

Úspech jej zaručil rapídny nárast popularity a status najmladšej britskej hráčky v histórii modernej éry, ktorá sa dostala medzi 16 najlepších. Briti, ktorí na veľký grandslamový úspech v ženskom tenise čakali od roku 1977, našli novú hviezdu a športový idol.

Lenže keď sa zdalo, že výborne hrajúca Raducanuová môže na tráve poraziť s podporou publika aj silnejšie hráčky, prišli v 4. kole proti Austrálčanke Tomljanovićovej problémy s dýchaním a Britka musela odstúpiť.

Nebola to však náhoda. O dva mesiace neskôr získala titul na US Open. Do semifinále sa mladá hráčka dostala bez straty setu ako kvalifikantka a po víťazstve vo finále sa stala britskou tenisovou jednotkou a športovou celebritou.

Raducanuová si s odstupom času myslí, že jej pomohla pozícia nováčika. Nikdy predtým so seniorskými hráčkami nehrala a nikto nepoznal ani jej hru: „Odvtedy si ma ľudia určite odsledovali, zlepšili sa a hrajú skvelý tenis.“

Vtedy sa život nádejnej hráčky zásadne zmenil. Spolupracuje so známymi značkami ako Porsche, Evian, Tiffany či Dior a jej mladý vek je prísľubom do budúcnosti pre tenisový svet.

Potvrdzujú to slová Francúzky Garciovej, ktorej Raducanuová čelila v 2. kole Wimbledonu už ako nasadená desiatka: „Zmenilo sa to v priebehu 12 mesiacov. Z hráčky na 350. mieste v rebríčku je svetový fenomén v každom smere.“

Britská tenistka sa stala aj Športovou osobnosťou roka podľa BBC. Na webe BBC Sport je jej tvár dokonca na titulke článku, ktorý sumarizuje najočakávanejšie udalosti roka 2022. Bola medzi nimi účasť Raducanuovej na Wimbledone.

Nemala som veľké očakávania

Na tohtoročný Wimbledon prichádzala 19-ročná Raducanová ako jedna z najväčších hviezd.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Tenis

Wimbledon

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie