Denník N

Jeho otec mučil a vraždil kritikov a mama zbierala luxusné topánky. Nový prezident Filipín sa opäť volá Marcos

Ferdinand Marcos mladší počas svojho prejavu po inaugurácii za prezidenta Filipín. Foto - TASR/AP
Ferdinand Marcos mladší počas svojho prejavu po inaugurácii za prezidenta Filipín. Foto – TASR/AP

Ferdinand Marcos mladší zložil prezidentský sľub na mieste, na ktorom Filipínci pred desaťročiami protestovali proti krutovláde jeho otca.

Národné múzeum je veľký komplex priamo v srdci Manily s výnimočnými zbierkami. Pre domácich je však aj miestom s bohatou históriou.

Filipínci sa tam viac ako na Spoliarium, obraz umierajúcich gladiátorov, chodili s nádejou pozerať na to, či padne fašistický režim diktátora Ferdinanda Marcosa staršieho.

Pokojné demonštrácie však v roku 1970 rozohnala obávaná jednotka Constabulary a režim, počas ktorého uväznili, mučili a zavraždili desaťtisíce ľudí, prežil ďalších šestnásť rokov. Kým diktátora aj s rodinou do exilu nevyhnala revolúcia.

Ubehlo viac ako 35 rokov a na tom istom mieste, kde filipínski študenti protestovali proti Marcosovi, zložil prezidentskú prísahu jeho syn.

Pochod k novej spoločnosti

„Raz som poznal muža, ktorý videl, ako málo sa toho dosiahlo od samostatnosti. On to všetko urobil,“ povedal Ferdinand Marcos mladší počas svojej inaugurácie v Národnom múzeu. „Tak to bude aj s jeho synom. Nebudete odo mňa počuť žiadne výhovorky.“

Takto nový filipínsky prezident reagoval na diktatúru svojho otca,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie