Denník N

Pre vojnu rapídne schudol a zdevastovali mu dom. Ukrajinský šampión opustil armádu, aby sa pripravil na obhajobu titulu

Olexandr Usyk porazil Anthonyho Joshuu na body minulý rok v septembri. Foto - AP/Frank Augstein
Olexandr Usyk porazil Anthonyho Joshuu na body minulý rok v septembri. Foto – AP/Frank Augstein

Oci, prečo nás chcú zabiť? Svetoznámy boxer nevie, ako vojnu vysvetliť deťom.

Olexandr Usyk je držiteľom opaskov v organizáciách IBF, WBA a WBO v superťažkej váhe a patrí k najúspešnejším boxerom v histórii, avšak ani on v rozhovore pre britský Guardian neskrýva strach, ktorý prežíval ako ukrajinský vojak od začatia vojny.

Usyk bol totiž v Londýne propagovať očakávanú odvetu s Britom Anthonym Joshuom, ktorého porazil na body minulý september. Konať sa bude 20. augusta v Saudskej Arábii.

Hneď ako ruské vojská napadli Ukrajinu, on aj ďalší boxer Vasilij Lomačenko nastúpili do armády. Na hliadkovanie v uliciach so zbraňou v ruke si nevedel zvyknúť: „Bol som tam každý deň,“ spomína, „modlil som sa a žiadal: ‚Bože, prosím, nedovoľ, aby ma niekto zabil. Prosím, nedovoľ, aby ma niekto zastrelil. A prosím, nedovoľ mi zastreliť niekoho iného.‘“

Zároveň však Ukrajinec dodáva, že ak by sa ocitol v zložitej situácii, nemal by na výber: „Ak by som sa cítil v ohrození, ak by som cítil, že môj život alebo rodina sú v ohrození, urobil by som to [zastrelil ruského vojaka].

Nechcel som opustiť krajinu. Nechcel som odísť z nášho mesta. Raz som sa ocitol v nemocnici medzi zranenými vojakmi a žiadali ma, aby som s ním zápasil [s Joshuom], aby som bojoval za našu krajinu. Hovorili mi, že ak do toho pôjdem, môžem krajine pomôcť ešte viac,“ vraví Usyk, ktorý má stále výčitky, že opustil armádu.

Boxer odišiel z Ukrajiny v marci, aby v Poľsku začal prípravu na obhajobu titulu. Avšak krátko nato objavil zábery, podľa ktorých ruské vojská spustošili jeho dom. „Dom patril mne, a áno, je to pravda. Ruskí vojaci vtrhli dnu, zničili

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie