Denník N

Vývoj bojov (127. deň): Ako rozoznáte Rusov od Ukrajincov – sprievodca maskovaním a identifikáciou počas vojny na Ukrajine

Ukrajinská ťažká stíhačka Su-27. Aj na nej je moderná digitálna kamufláž, akú Ukrajinci radi využívajú i na iných typoch. Rusi v tejto úlohe využívajú typ Su-35S, ktorý je na pohľad takmer identický a vychádza práve z Su-27, ale ľahko sa dá rozoznať úplne iným typom kamufláží. Tento typ sa u Rusov vyskytuje v svetlomodrých farbách v nepravidelných poliach alebo v tmavosivej zvrchu a svetlomodrej zospodu. Foto - Wikimedia
Ukrajinská ťažká stíhačka Su-27. Aj na nej je moderná digitálna kamufláž, akú Ukrajinci radi využívajú i na iných typoch. Rusi v tejto úlohe využívajú typ Su-35S, ktorý je na pohľad takmer identický a vychádza práve z Su-27, ale ľahko sa dá rozoznať úplne iným typom kamufláží. Tento typ sa u Rusov vyskytuje v svetlomodrých farbách v nepravidelných poliach alebo v tmavosivej zvrchu a svetlomodrej zospodu. Foto – Wikimedia
  • Ako sa zorientovať pri sledovaní záberov z vojny na Ukrajine.
  • Rusi znova útočili starými raketami a znova zabíjali civilistov.
  • Lysyčansk stále vzdoruje.
  • Mapa dňa – Lysyčansk
  • Videá dňa – Je náš alebo ruský? Ukrajinskí vojaci v prvej línii sa snažia rozoznať prelietavajúci vrtuľník; improvizované RPG-7 – ako na kolene zvýšiť jeho účinnosť; emotívne video z ukrajinského parlamentu – pre toto si zaslúžia našu pomoc, pre toto bojujú; ako vyzerá interiér poľskej samohybnej húfnice Krab.
  • Zapnite si odber seriálu o vývoji bojov na Ukrajine jedným klikom.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. V seriáli sa objavujú aj postrehy ruského nacionalistu a zločinca Igora Strelkova (Girkina), ktorý bol kľúčovou postavou pri rozpútaní vojny v roku 2014, ale okrem úspechov ruskej armády na svojom profile na ruskej sociálnej sieti VKontakte otvorene píše aj o jej porážkach a problémoch.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za štvrtok 30. júna. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Aké farby používajú obe armády, ako vyzerajú ich vrtuľníky, ako tanky. Večným problémom v každej vojne je rozoznať priateľa od nepriateľa. Kedysi sa armády snažili zabrániť paľbe do vlastných radov výraznými uniformami. Francúzsko s takými vstupovalo ešte do prvej svetovej vojny. Rýchlo sa však ukázalo, že na bojisku, ktorému vládli moderné delá a guľomety, treba vlastných vojakov pred nepriateľom čo najlepšie skryť. Preto sa rýchlo zmenila aj farba oblečenia francúzskych vojakov na menej nápadnú a lepšie splývajúcu s prostredím.

Počas vojny na Ukrajine však sledujeme zaujímavý fenomén. Armády investujú všade na svete peniaze do vývoja bojových uniforiem, ktoré majú vojakov čo najlepšie maskovať. Moderné sú takzvané digitálne vzory, ktoré účinnejšie rozbijú siluetu ľudského tela. Digitálna kamufláž sa uplatňuje aj na lietadlách. Používajú ju Ukrajinci na svojich MiG-29. Na tom istom type ju použila aj naša armáda.

Nasledujúca fotografia zverejnená ukrajinským generálnym štábom zobrazuje stíhačky MiG-29. Všimnite si, ako digitálny vzor na nich prispieva k rozmazaniu obrysov lietadiel. Na inom ako sýtozelenom posadí by bol účinok výraznejší.

Zároveň sa však na Ukrajine ukázalo aj pre podobnosť uniforiem užitočnejšie odlíšiť vlastných od cudzích a vlastne tým čiastočne znegovať snahu chrániť vlastné armády maskovaním. Napriek tomu z oboch strán prichádzajú správy o incidentoch, pri ktorých po sebe navzájom strieľali vlastné jednotky.

Ako sa vyhnúť streľbe do vlastných. Aby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie