Denník N

Prvý sudca z Búrky mieri pred súd. Prokurátor podal obžalobu na Davida Lindtnera

Niekdajší predseda súdu David Lindtner dnes pôsobí ako advokát. Foto - TASR
Niekdajší predseda súdu David Lindtner dnes pôsobí ako advokát. Foto – TASR

Sudca, ktorý pôsobí ako advokát, je podozrivý z korupcie, ale aj zasahovania do nezávislosti súdu. Momentálne sa Lindtner venuje obhajobe expremiéra Roberta Fica a exministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Po kauzách Očistec, Judáš, ktoré sa týkajú podozrení zo zneužívania polície na účely Smeru, už došlo aj na najväčšiu korupčnú kauzu z prostredia súdov. Prokurátor špeciálnej prokuratúry podal v piatok obžalobu na bývalého predsedu Okresného súdu Bratislava III Davida Lindtnera.

Obžaloba sa týka dvoch skutkov prečinu nepriamej korupcie a jedného skutku zločinu zasahovania do nezávislosti súdu, potvrdil hovorca prokuratúry Dalibor Skladan. Pri nepriamej korupcii je najvyšší možný trest dva roky väzenia, pri zasahovaní do nezávislosti súdu je horná sadzba osem rokov.

Sudcu Lindtnera, ktorý od začiatku roka 2020 pôsobí v advokácii, obvinila Národná kriminálna agentúra najskôr v marci 2020 v rámci rozsiahlej akcie Búrka. Celkovo sa obvinenie týkalo trinástich aktívnych bratislavských sudcov. Tvárou tejto akcie sa stala bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti za Smer Monika Jankovská.

Na rozdiel od nej Lindtner vtedy ešte neskončil vo väzbe. Po pár mesiacoch ho však NAKA obvinila opäť. Akcia dostala názov Víchrica. Lindtner

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauzy Búrka a Víchrica

Slovensko

Teraz najčítanejšie