Denník N

Dominik Hrbatý: Vajda ma stál ročne ako dvojizbový byt. Kto šetrí na trénerovi, má menšiu šancu

Dominik Hrbatý: O terapeutickú výnimku som v kariére žiadal dvakrát. Foto N - Peter Kováč
Dominik Hrbatý: O terapeutickú výnimku som v kariére žiadal dvakrát. Foto N – Peter Kováč

Najlepší slovenský tenista Alex Molčan postúpil do tretieho kola Wimbledonu, v ktorom sa stretne s Američanom Taylorom Fritzom.

Od 1. mája ho trénuje Marián Vajda, ktorý predtým trénoval svetovú jednotku Novaka Djokovića, ale aj Slovákov Dominika Hrbatého či Karola Kučeru.

Hrbatý vysvetľuje, prečo je pre tenistov v prvej stovke dôležité investovať do trénera, hoci ide aj o veľké riziko, že sa investícia nemusí vrátiť. „Ak chcem zarobiť milión, oveľa väčšiu šancu mám, keď investujem stotisíc, ako keď investujem desaťtisíc,“ tvrdí Hrbatý.

Molčan si Vajdu a druhého trénera Karola Becka môže dovoliť aj vďaka podpore od Slovenského tenisového zväzu, keďže je súčasťou Národného tenisového centra. Podmienky kontraktu s Vajdom pri ohlásení spolupráce nechceli zverejniť.

Hrbatý však približuje, koľko stál Vajda jeho ešte v 90. rokoch.

Dominik Hrbatý hovorí:

  • ako mu nezostali peniaze na turnaje v USA, ale radšej zaplatil Vajdu;
  • ktorý úder musí Alex Molčan zlepšiť na úroveň svetovej extratriedy, aby mohol patriť do top 30;
  • čo Djokovićovi chýba v porovnaní s minulým rokom;
  • prečo má Nick Kyrgios napriek svojmu talentu šancu jeden k miliónu, že vyhrá grandslam.

Vajda nie je lacný, no uprednostnil Slováka pred peniazmi

Dominika Hrbatého prekvapilo, že Marián Vajda po ukončení spolupráce s Novakom Djokovićom už po pár mesiacoch začal spolupracovať s Alexom Molčanom.

„Maroš hneď po ukončení hráčskej kariéry začal robiť so mnou a odvtedy je prakticky stále v zahraničí. Celý život strávil na turnajoch – na tenisových kurtoch, v hoteloch a na letiskách. Je to až úžasné, že dokáže toľko cestovať a obetovať pre tenis. Je to veľká rarita a tenisoví fanúšikovia na Slovensku by mu mali byť vďační za to, čo nášmu tenisu odovzdal. Trénoval nás mnohých,“ tvrdí Hrbatý.

Aj on si vyskúšal trénovanie, viedol napríklad Martina Kližana či Taiwančana Ceng Ťun-sina. Momentálne je aj z jeho Instagramu jasné, že ho najviac napĺňa čas s vlastnou dcérou, z ktorej vyrastá nádejná golfistka.

„Som v takom období, keď chcem byť radšej s ňou, ako sa obetovať pre nejakého tenistu a dcéru prakticky nevidieť, kým zrazu neodíde v osemnástich z domu. Z toho, čo viem, Marošovi deti hovorili: ‚Tato,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Tenis

Wimbledon

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie