Denník N

Žiadny Messi z osady. Päť bodov, ako Matovičov balíček nepomôže deťom z najchudobnejších rodín

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Aké zmeny znamená Matovičov balíček pre najchudobnejšie rodiny: zruší sa príspevok pre prvákov, najchudobnejší dostanú len malý daňový bonus a štát vezme polovicu prídavkov deťom, ktoré rodičia neposielajú do školy – hoci tie peniaze už nedostávajú rodičia, ale obec.

Ak sa na Slovensku narodí dieťa v chudobnej rodine, s najväčšou pravdepodobnosťou v nej ostane celý život. Štát mu príliš nepomôže vymaniť sa z ťažkých podmienok – ani cez školu či sociálny systém.

Generačná chudoba je u nás pevne zakotvená a ukazuje to hneď niekoľko čísel. Slovensko je medzi krajinami, kde má sociálne pozadie dieťaťa najväčší vplyv na jeho úspech v škole. Až 21 percent rozdielov medzi deťmi vo výsledkoch testovania PISA v matematike možno vysvetliť sociálno-ekonomickým zázemím. Priemer krajín OECD je 14 percent.

Deti z chudobných rodín sa horšie učia – nemajú pomôcky či podporu od rodiny alebo učiteľov. Výsledkom je, že častejšie prepadávajú. Až 11 percent žiakov z chudobných rodín ukončí predčasne školskú dochádzku, medzi bežnými deťmi sú to 3 percentá.

A tínedžeri, ktorí nedokončili ani základnú školu, sa len ťažko zamestnajú. Najviac prvákov prepadáva v siedmich okresoch na východe Slovenska, kde sa práca zháňa najťažšie. Tento kolotoč už viac ako desaťročie prehlbuje generačnú chudobu.

Ohrozené deti nezískajú veľa novej podpory ani zo sociálneho balíčka, ktorý prijal parlament v júni. Jedno z opatrení poškodí deti z vylúčených komunít aj podľa prezidentky Zuzany Čaputovej.

Oslovili sme ekonómov a odborníkov na vzdelávanie. Kvôli prehľadnosti sme zostavili päť bodov, ako Matovičov balíček ovplyvní život detí, ktoré sa narodia do chudoby a nedokážu sa z nej vymaniť.

1. Potrestá dieťa za nezodpovedných rodičov

Medzi najkritizovanejšie opatrenia patrí krátenie prídavku na dieťa, keď nechodí do školy. Ako svojím príspevkom k balíčku sa tým chváli Marian Kotleba a jeho ĽSNS – poslanec OĽaNO György Gyimesi s touto zmenou prišiel po tom, ako minister financií Igor Matovič rokoval s podpredsedom ĽSNS Martinom Beluským.

Túto zmenu namietala aj prezidentka Zuzana Čaputová, keď zákon vetovala – jej veto však napokon prelomili poslanci OĽaNO, Sme rodina, ĽSNS a traja poslanci okolo Tomáša Tarabu. Osobnosti, ktoré sa venujú zlepšeniu života Rómov, spísali výzvu proti takémuto postupu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dane a odvody

Matovičov balíček

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie