Denník N

Deti nemajú mentalitu, len rodičov

Asi najznámejší ruský propagandista Vladimir Solovjov.
Asi najznámejší ruský propagandista Vladimir Solovjov.

Je načase skoncovať s tou hmlou v hlavách, vážení.

Autor je ruský dramatik, satirik, scenárista, publicista, tohto času emigrant

(Viktor Šenderovič bude od 4. do 7. júla na Slovensku. V stredu 6. júla o 18.00 h sa v bratislavskej reštaurácii Pulitzer na Župnom námestí zúčastní diskusie so záujemcami o osobné stretnutie. Vstupné je 20 eur.)

Vo chvíľach, keď mi chýba zmysel pre humor (ako napríklad teraz), chcem začať šíriť do sveta dobré slovo.

Napísať a hneď zverejniť niekoľko čerstvých ranných myšlienok typu: ľudia, čo to robíte, spamätajte sa. Prestaňte zabíjať a mrzačiť, meniť svetlo na tmu, byť k sebe navzájom hrubí a hašteriť sa pre nič. Prestaňte sa utvrdzovať na úkor iných. Prestaňte s predvádzaním opičej dominancie, deti sa na vás pozerajú. Milujte sa navzájom, alebo kašlite na to, nemusíte sa milovať, stačí, keď sa budete rešpektovať. Ten druhý je rovnaký ako vy, len oveľa horší.

Jedinečnosť vášho národa, jeho vysoká duchovnosť a historická veľkosť by sa nemali stať nočnou morou pre ostatných. Nechajte si celú túto výzdobu pre seba a obdivujte ju pred spaním. Pamätajte si a opakujte si namiesto počítania slonov: ste len Ivan Ivanovič, Abram Isakovič, José Fernando, ale všade inde – človek s črtami vyššej nervovej činnosti, teda s určitým množstvom abstrakcií, chrobákov v hlave a predsudkov v sebe.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie