Denník N

Ktoré jedlá by ste svojim deťom radšej nemali dávať

Nadváha detí a mladistvých sa šíri po celom svete. Ďalšia štúdia potvrdila, že za to môže veľmi nevhodná strava. Aká to je?

Píše Roberto A. Ferdman, článok publikujeme so súhlasom Washington Post

Detská obezita je na vzostupe po celom svete. V Amerike má už teraz 31 percent detí nadváhu alebo obezitu. V Európe sa tento podiel blíži k 40 percentám. Ale aj v regiónoch, kde obezita nie je vyslovene epidemická, sa už stáva závažným problémom.

Tento trend má bezpochyby spojitosť s tým, čo deti a mladí ľudia jedia. Ale čo je to? Sú to sladené nápoje, ktoré pijú? Priemyselne spracovávané potraviny? Existuje nejaký zoznam jedál, ktorým by sa mali rodičia pri sýtení svojich detí vyhýbať?

Vedci z Duke National University v Singapure si posvietili na jedlá, ktoré súvisia s detskou obezitou. Použili staršiu britskú štúdiu z 90. rokov, ktorá zaznamenávala stravovanie a index telesnej hmotnosti (BMI) u takmer 4 500 detí. Singapurskí vedci sledovali, čo deti jedia a čo sa deje s ich telami počas troch rokov. Ich zistenie sa stalo nezvratným dôkazom, že určité jedlá spôsobujú škodu.

Konkrétne deti, ktoré pravidelne jedli zemiakové čipsy, priberali na váhe. „Zistili sme, že zemiakové čipsy patria k hlavným dôvodom obezity u mladých ľudí,“ vyjadrili sa vedci.

Hranolčeky, vyprážané kuracie mäso a ryby, priemyselne spracované mäso a mastné nátierky, napríklad maslo, si tiež neviedli najlepšie. A potom ešte takmer čokoľvek, čo obsahovalo cukor – koláče, sladkosti a sladené nápoje a aj pečivo z bielej múky. Aj jedlá pripravované na oleji – či už vyprážané, restované, alebo pečené – boli spojené s nadváhou.

Veľa kalórií neznamená vyššiu váhu

„Samotný fakt, že má nejaké jedlo viac kalórií, ešte nemusí znamenať, že zvyšuje hmotnosť,“ hovorí Eric Finkelstein – hlavný autor štúdie. „Sú jedlá, napríklad zemiaky, ktoré nie sú v podstate vôbec zlé, pretože vás zasýtia. Ale ak z nich urobíte hranolčeky alebo čipsy, spôsobia nárast váhy.“

Prečo to tak je, sa doteraz presne nevie, ale môže to byť pridaným tukom. Vedci sa už dlho zaoberajú otázkou, prečo sú niektoré jedlá sýtejšie ako ostatné. Napríklad štúdia z roku 1996 zistila prekvapujúci fakt: mastné jedlá obvykle človeka nenasýtia, nezaženú hlad. Sú bohaté na energiu, ale telo ju nedokáže prijať. Pravým opakom sú jedlá bohaté na sacharidy a bielkoviny.

Možné vysvetlenie je v knihe Adama Drenowskeho a Evy Almiron-Roigovej Fat Detection z roku 2010: Je pravdepodobné, že mastné jedlá obsahujú viac energie, ale telu ju nedodajú, takže deti zjedia rovnaké množstvo jedla, ale prijmú zbytočné kalórie. Finkelstein dodáva, že obzvlášť problematické sú kalórie z nápojov. Energia sa z nich uvoľňuje ešte ťažšie ako z jedla. Inými slovami: sladené nápoje sú dvojnásobné zlo.

Výsledky štúdie zo Singapuru sú veľmi podobné inej štúdii z roku 2011, ktorá sa venovala dospelým. Jednoducho deti, ktoré jedia veľa tučných jedál a sladkostí, priberajú na váhe. A tí, ktorí holdujú priemyselne spracovanému mäsu a pečivu, tiež.

Aké deti, takí dospelí

Štúdia potvrdzuje to, čo doktori a dietológovia hovoria už roky. To však neznamená, že nie je užitočná.  Koniec koncov mnohé jedlá jeme nielen preto, lebo sú chutné, ale aj preto, lebo sú súčasťou kultúry. Pochopenie dôsledkov glorifikácie týchto jedál je kľúčovým krokom. Najmä pre deti, ktoré nemajú kontrolu nad tým, čo konzumujú.

Ryba s hranolčekmi (Fish&Chips) je napríklad typické anglické jedlo, avšak nie je vhodné kŕmiť ním deti. To platí aj o rôznych chrumkách a čipsoch, sladených nápojoch. Podľa vedcov sú tieto zistenia veľmi dôležité najmä pre rodičov v Spojených štátoch. „Redukcia ich konzumácie v USA by mala väčší vplyv na boj s detskou obezitou, ako napríklad v Spojenom kráľovstve.“ Nikto však nehovorí, že si ich nemáme občas dopriať. Ale je dôležité brzdiť sa v konzumácii istých jedál a hlavne v tom, či ich dávame aj deťom.

„Idea slobody pre deti, ak sa týka výberu stravy, nie je namieste,“ hovorí Finkelstein. Svoje deti nútime chodiť do školy, nedovoľujeme im fajčiť. A nie je v žiadnom rozpore s vládnou politikou urobiť v škole opatrenia, ktoré zamedzia prístupu k takýmto jedlám.

„Ľudia, ktorí sa tomu bránia, si neuvedomujú skutočnosť, že z obéznych detí vyrastú obézni dospelí. Čo sa raz stane v detstve, sa dá málokedy napraviť v dospelosti,“ dodáva Finkelstein.

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Zdravie

Teraz najčítanejšie