Denník N

Právnička Debrecéniová o sťažnostiach v zdravotníctve: kultúra ticha je u nás veľmi silná

Janka Debrecéniová. Foto N - Tomáš Benedikovič
Janka Debrecéniová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Právnička Janka Debrecéniová zisťovala, ako nemocnice a úrady vyhodnocujú sťažnosti rodiacich žien. Konštatuje, že časť nemocníc si vytvorila stratégie na to, aby sťažnosti žien vôbec nemuseli posudzovať, a že niektoré inštitúcie ani nevedia, ako môže vyzerať porušovanie ľudských práv pri pôrodoch, hoci ich mali vyhodnocovať.

V súčasnosti je podľa Debrecéniovej na Slovensku toľko rôznych úradov a inštitúcií, ktoré môžu prijímať sťažnosti a podnety na zlú zdravotnú starostlivosť, že ženy nevedia, na koho sa obrátiť: na nemocnicu, na župu, na ministerstvo, na úrad pre dohľad? Preto by podľa nej mala vzniknúť úplne nová inštitúcia, ktorá by bola schopná posudzovať sťažnosti komplexne, od správnosti zdravotníckeho výkonu až po správanie sa zdravotníkov a zdravotníčok.

„V Holandsku existuje jeden úrad, na ktorý sa všetci obracajú s podnetmi týkajúcimi sa zdravotnej starostlivosti, a tento úrad každý týždeň anonymne zverejňuje všetky podnety, ktoré dostane. Má to obrovský význam, pretože u nás je kultúra ticha a nesťažovania sa veľmi silná,“ hovorí Debrecéniová z občianskeho združenia Občan, demokracia a zodpovednosť.

Zistili ste, že nemocniciam, štátnym a regionálnym orgánom prišlo v priebehu prvého roka pandémie viac ako 130 podnetov týkajúcich sa porušovania ľudských práv pri pôrodoch. Na čo sa ženy sťažovali?

Veľmi často na nerešpektujúce, nevhodné a nedôstojné správanie. Aj keď nemocnice a ďalšie inštitúcie to zaobaľovali do rôznych podôb, aby to neznelo veľmi právnicky a nárokovateľne.

Do akých podôb?

Nazývali to nespokojnosťou alebo neetickým prístupom. Z podstaty veci, ak sa niekto správa nerešpektujúco, správa sa zároveň aj neeticky, ale ak o tom hovoríme len ako o porušení etiky, robíme z toho neprávny a nenárokovateľný koncept.

Vedia ženy, že ich negatívna skúsenosť môže byť aj porušením ich ľudských práv?

Áno. A necitlivé a nerešpektujúce správanie často vnímajú oveľa citlivejšie než iné porušenia. Vieme rozlíšiť či to, čo sa nám deje, je empatické

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pôrody

Rozhovory

Životy žien

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie