Denník N

Odborník Karas vysvetľuje, ako môžu tri covidy ovplyvniť Sagana na Tour: Je to brutálny nezmar, no toto neradno podceňovať

Cyklistický odborník Juraj Karas hovorí o Petrovi Saganovi aj najlepších cyklistoch súčasnosti. Zdroj - Miroslav Nôta
Cyklistický odborník Juraj Karas hovorí o Petrovi Saganovi aj najlepších cyklistoch súčasnosti. Zdroj – Miroslav Nôta

Peter Sagan jazdí na Tour de France 2022 po zložitej sezóne poznačenej zraneniami aj koronavírusom. Jeho najvýraznejším úspechom je preto „iba“ etapové prvenstvo na Okolo Švajčiarska a titul majstra Slovenska.

Môže s niečím takým na Tour uspieť a aspoň sa priblížiť k víťazstvám z ostatných rokov? „Peter je brutálny nezmar,“ hovorí v rozhovore pre Denník N cyklistický odborník Juraj Karas.

Karas je cyklistickým trénerom a diagnostikom a aktuálne vedie prvý kontinentálny MTB tím na Slovensku – PROefekt Across CST team.

V rozhovore odpovedal aj na to:

  • ako telo Petra Sagana môža zareagovať na trojnásobné ochorenie covidu;
  • ako môže aj ukončiť kariéru;
  • ako sa prispôsobili cyklistickí tréneri novej realite spojenej s covidom;
  • aký energetický výdaj majú vrcholoví cyklisti v náročných etapách;
  • aká záťaž je pre reakreačných cyklistov správna.

Aký vplyv má koronavírus na telo športovca – v našom prípade cyklistu?

Ukazuje sa, že postcovidový syndróm existuje a jeho vplyv je celkom významný. A platí to pre cyklistov, vytrvalostných športovcov, ale aj bežných ľudí. Vzhľadom na to, že cyklistika je veľmi náročný vytrvalostný šport, jeho účinky sa prejavia silnejšie, prípadne rýchlejšie ako u iného – povedzme ľahšieho športu. Keďže covid je stále pomerne nová vec, stále sa presne nevie, čo všetko za tým je.

Čo aktuálne vieme povedať?

Covid je taký prefíkaný vírus, že zaútočí na najslabšie články tela, prípadne zvýrazní zdravotné problémy človeka. Prejavia sa problémy na tých štruktúrach či orgánoch, na ktorých by sa prejavili neskôr, alebo sa neprejavili vôbec. Odporúča sa preto dodržať pomerne dlhý čas netrénovania alebo ľahšieho trénovania po jeho prekonaní. A čím viackrát ho daný športovec dostal, tým viac ho môže oslabovať. Na boj s vírusom sa totiž minie veľmi veľa energetických zásob tela, takže sa s ním musí energeticky vysporiadať. A táto energia potom športovcovi na intenzívnejší tréning chýba.

Peter Sagan bol pozitívne testovaný na Okolo Švajčiarska tretíkrát, pár dní po tom však vyhral titul majstra Slovenska a štartuje na Tour. 

On sám vyhlásil, že mu nič nebolo. Ak mu naozaj len test zle ukázal hodnoty, je to fajn. Tour de France potom môže zvládnuť, a to spôsobom, vďaka ktorému mu bude rásť výkonnosť z etapy na etapu. Ak však koronavírus skutočne znovu mal, aj keď bez príznakov, môže tam nastať problém, ktorý sa nabaľuje. A to, že covid už mal trikrát, ukazuje, že jeho organizmus nie je úplne v pohode.

Je možné, aby Sagan, 32-ročný cyklista po troch covidoch, prišiel na Tour a pretekal ako v minulosti?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cyklistika

Peter Sagan

Radíme športovcom

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie