Denník N

Molekulárny biológ vraví, že organizátori Tour sa zachovali nezodpovedne. Prečo môže štartovať pozitívny jazdec?

Bob Jungels spôsobil kontroverziu na Tour de France. Tu je na fotografii z pretekov Okolo Slovenska. Foto N - Peter Kováč
Bob Jungels spôsobil kontroverziu na Tour de France. Tu je na fotografii z pretekov Okolo Slovenska. Foto N – Peter Kováč

Bob Jungels z tímu AG2R Citroën sa testoval v stredu aj vo štvrtok. V oboch prípadoch mal pozitívny výsledok. Napriek tomu v piatok stál na štartovacej čiare, v časovke skončil dvanásty a v sobotu štartoval aj v druhej etape, pričom do cieľa prišiel v druhej stovke.

Ako je možné, že pozitívny jazdec, v tomto prípade 29-ročný Luxemburčan, môže štartovať na jednom z najväčších športových podujatí na svete a dokonca v čase, keď prípady stúpajú? Prečo to dovolila Medzinárodná cyklistická únia (UCI) aj organizátori Tour de France?

„Považujem to za nešťastné a nezodpovedné,“ vraví pre Denník N molekulárny biológ Tomáš Szemes. Odpoveď leží v tajomnom čísle, ktorým sa vehementne oháňa Jungelsov tímový lekár.

Ale poďme po poriadku.

S covidom, no nie infekčný

Odpoveďou je hodnota CT (cycle threshold, v preklade prahový cyklus – pozn. red.). O čo ide? „Pri testovaní pomocou Real Time PCR sa stanovuje tzv. hodnota prahového cyklu. Je to cyklus PCR – polymerázovej reťazovej reakcie, keď fluorescenčný signál prekoná práve prahovú hodnotu v dôsledku ‚rozbehu‘ tvorby cieľového PCR produktu, na ktorý je test zameraný, teda na začiatku v tzv. exponenciálnej fázy,“ hovorí Szemeš.

Testovanie takýmto spôsobom dáva presnejšiu informáciu o tom, či je niekto infekčný alebo nie.

„Ak je vaša hodnota viac než 30, je extrémne nepravdepodobné, že by ste boli infekčný. Ak je to nad 35, infekčný nie ste vôbec. Staré antigénové testy nezachytávali ľudí s hodnotou nad 30, pričom v súčasnosti je tretina prípadov medzi 30 až 35. Nad hodnotou 35 sa antigén stále neukáže ako pozitívny,“ vysvetľuje lekár tímu AG2R Citroën Thomas Klimaschka.

Tomáš Szemes tomuto prístupu oponuje: „

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cyklistika

Koronavírus

    Tour de France

    Šport a pohyb

    Teraz najčítanejšie