Denník N

Prokurátor žiada pre starostu Marianky väzbu, vzdal sa postu starostu

foto N - Vladimír Šimíček
foto N – Vladimír Šimíček

Aktualizované 12.11. o 11:40 – Vyšetrovateľ aj prokurátor sa obávajú, že by starosta Radovan Jurika mohol pokračovať v trestnej činnosti a ovplyvňovať svedkov. Jurika sa vzdal postu starostu.

Starosta Marianky Radovan Jurika sa vzdal svojho postu. Oznámil to vo štvrtok, keď z cely predstúpil pred Špecializovaný trestný súd, ktorý rozhoduje o jeho väzbe.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry väzbu navrhol preto, že sa podľa hovorkyne Jany Tökölyovej obáva, že by Jurika mohol pokračovať v trestnej činnosti a ovplyvňovať svedkov.

V cele bude najmenej niekoľko dní

Starostu zatkli v pondelok mesiac po tom, čo Denník N informoval, že od ľudí, ktorí chcú v obci stavať, pýta dar pre obec. Inak nechce vydať stavebné povolenie alebo rozhodnutia. Novinám túto prax opísali viacerí svedkovia.

Radovan Jurika. Foto Marianka
Radovan Jurika. Foto Marianka

Po vyjdení článku sa o prípad začala zaujímať Národná kriminálna agentúra. Niektorí svedkovia jej potvrdili to, čo povedali novinám.

Podobnú prax opisujú aj obyvatelia Záhorskej Bystrice, ale v prípade tejto obce neexistuje verejný zoznam darcov, pretože obec ich z darovacích zmlúv vyčiernila. Takáto prax je pritom protizákonná. Obec nereagovala ani na infožiadosť, ktorú jej Denník N poslal, kde žiadal o zverejnenie celých zmlúv bez vyčiernenia mena darcu.

Polícii o korupcii povedali už pred rokmi

Polícia koná pri Jurikovi rýchlo a razantne. O korupčných praktikách v obciach pritom vedela už roky. Ešte v roku 2012 podal jeden občan trestné oznámenie na Juriku, že starosta od neho chcel úplatok za kolaudačné rozhodnutie.

„Oznamovateľ po podaní trestného oznámenia odmietol s vyšetrovateľom ďalej spolupracovať, odmietol podpísať aj zápisnicu a odmietol predložiť listinné dôkazy, na základe ktorých trestné oznámenie podal,“ povedal pred niekoľkými týždňami policajný hovorca Michal Slivka na to, prečo korupciu za tie roky neodhalili.

Policajti neoficiálne hovoria, že prokuratúre sa do týchto prípadov nechcelo, nikto v tom nevidel zásadný problém. Za prelomový však označili rozsudok sudcu Špecializovaného trestného súdu Jána Hrubalu zo 14. mája 2014 v kauze rektora policajnej akadémie Václava Krajníka a kupovania si miest za prijatie na školu.

Hrubala v kauze odsúdil aj darcu Miroslava Táborského, hoci tvrdil, že dar, teda úplatok, nedával rektorovi, ale mal ísť na kaplnku.

„Ten, kto úplatok dáva, ho môže dať aj v súvislosti s akýmkoľvek druhom charitatívnej činnosti, dôležitá je súvislosť s vybavovanou vecou,“ napísal v rozsudku Hrubala. Práve Hrubala bude zrejme vo štvrtok rozhodovať o Jurikovej väzbe, má tento týždeň službu.

Obhajca sa nevyjadruje

Jurikov obhajca Martin Ribár sa k prípadu zatiaľ nechcel vyjadriť. Povedal, že tak urobí vo štvrtok po rozhodnutí o väzbe.

Niektoré obce sa pri vyberaní takýchto dobrovoľných darov odvolávali aj na uznesenie zastupiteľstva, ktoré to vraj odobrilo, hoci zákon takéto poplatky za stavebné konania nepozná.

Krajská prokuratúra v Bratislave už v minulosti pre to podala protesty a aj teraz dala preveriť uznesenia v jednotlivých obciach.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie