Denník N

Kollárova strana sa bude volať Sme rodina, spojí sa s ľuďmi z Konzervatívneho výberu

Predseda Sme rodina Boris Kollár podmienil podporu bankového odvodu splnením požiadavky ich strany. Foto N – Tomáš Benedikovič
Predseda Sme rodina Boris Kollár podmienil podporu bankového odvodu splnením požiadavky ich strany. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 17.55 – Boris Kollár nemusí zbierať 10-tisíc podpisov, keďže jeho nová strana vznikne premenovaním strany Náš kraj. Štatutárom je Peter Pčolinský z Konzervatívneho výberu.

Politická strana Borisa Kollára sa má volať Sme rodina a podnikateľ bude jej predsedom. Vznikne premenovaním už zaregistrovanej strany Náš kraj, ktorú mal prevziať. Takýmto spôsobom sa Kollár vyhne povinnosti vyzbierať aspoň 10-tisíc podpisov potrebných na registráciu úplne novej strany. Žiadosť o zmenu dostalo ministerstvo vnútra v utorok.

Do politiky Kollár vstupuje, lebo chce vraj ochrániť rodiny na Slovensku pred ohrozením zvonku aj zvnútra. „Chcem ochrániť svoju aj vaše rodiny. Ten život by asi nebol pekný, keby len moja rodina bola zabezpečená a všade okolo by bola spúšť,“ hovorí na videu, ktoré zverejnil na svojom profile na sociálnej sieti Facebook. To isté zopakoval aj na dnešnej tlačovke.

Video: Boris Kollár: Chcem chrániť svoju rodinu, ale aj vašu
autor: Martina Pažitková

Denník N už v pondelok napísal, že Kollár dostal ponuku stať sa lídrom kandidátky malej strany Priama demokracia, no nakoniec sa nedohodli. Stranu Náš kraj prebral Peter Pčolinský, ktorý je spolu s Milanom Krajniakom jedným z autorov webu Konzervatívny výber.

Na tomto webe vyšiel s Kollárom veľký rozhovor a v pondelok ako prvý informoval o rozhovore v časopise OK, kde Kollár vstup do politiky oznámil.

Steinhübela poznal z detstva

Kollár na tlačovke zopakoval, že stranu založil, aby Slovensko chránil zvnútra aj zvonka. Opäť kritizoval imigráciu. Od súčasných politikov ho vraj odlišuje to, že dvadsaťpäť rokov podnikal slušne. Kollár pritom na začiatku 90. rokov figuroval vo firme s neskoršími postavami bratislavského podsvetia, Petrom Steinhübelom a Romanom Deákom.

„S týmito pánmi som sa poznal z detstva,“ obhajoval to. „Keď s niekým mávate nohami na prašiaku, neriešite, kto je kto. Ale to neznamená, že som dnes mafia. Poznal som ich ako mladých chalanov, začali sme podnikať v roku 1990. Po roku som z tej firmy vystúpil. V roku 1990 ešte mafia neexistovala – nemôžem za to, že sa niekto potom stal kňazom a niekto mafiánom.“

S Deákom bol Kollár vo firme do roku 1993.

Milan Krajniak, ktorý bol predtým poradcom Daniela Lipšica z hnutia Nova, povedal, že s Kollárom sú si názorovo blízki. „O čom ja píšem blogy, o tom Boris Kollár hovorí,“ povedal. Rozpočet na kampaň zatiaľ prezradiť nechceli.

Za stranu vraj nezaplatili

Kollár ani Pčolinský ešte v pondelok nechceli potvrdiť, či budú kandidovať spolu. „Jediné, čo môžem teraz povedať, je, že som sa naozaj stal štatutárom strany Náš kraj,“ uviedol vtedy Pčolinský. Spolu s Krajniakom sa pokúsili zaregistrovať vlastnú stranu Hnutie 300, ktorú ohlásili už pred mesiacmi. Ministerstvo vnútra im však neuznalo podpisy.

Bývalý predseda strany Náš kraj Milan Mňahončák dnes Denníku N povedal, že Pčolinský ho oslovil už pred dvomi mesiacmi.

Stranu vraj nepredal za peniaze, opúšťa ju zo zdravotných dôvodov. „Nekúpil som ju, tak som ju nemal ani za čo predať.“ To isté novinárom tvrdil aj Kollár. „Strany sa nekupujú.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie