Denník N

Výsledky volieb: Paška povedal, že odstúpi, hoci Raši vyhral

Pavol Paška počas volebnej noci, krátko pred ohlásením svojej rezignácie. Foto - Monika Tódová
Pavol Paška počas volebnej noci, krátko pred ohlásením svojej rezignácie. Foto – Monika Tódová

V Bratislave vyhral primátorské voľby Ivo Nesrovnal. Volebnú noc sme sledovali online.

V Bratislave vyhral primátorské voľby Ivo Nesrovnal. Volebnú noc sme sledovali online.

BRATISLAVA. Pavol Paška oznámil, že odstúpi z funkcie predsedu parlamentu.  Urobil to nečakane vo volebnom štábe Richarda Rašiho, ktorý vysoko zvíťazil vo voľbách primátora v Košiciach.

Paška to oznámil objímajúc svoju manželku okolo pliec.

„Chcem sa poďakovať všetkým Košičanom, lebo toto bolo trochu aj o mne. Pätnásť rokov som v politike a také svinstvo som nezažil. Som rád, že Košičania ukázali, čo si myslia o ľuďoch, ktorí dávajú svojmu mestu len to, čo dokážu,“ povedal Paška.

„Záleží mi na tomto meste, kde som sa narodil, na Slovensku, a už mám dosť. Preto je tu moja manželka, nikto mi nebude rozvracať rodinu a preto oznamujem, že napriek víťazstvu v referende odstúpim z pozície predsedu národnej rady, lebo chcem, aby Slovensko fungovala ako normálna krajina, lebo chcem, aby politiku nerobili anarchisti, ale ľuda ako Richard Raši.

Povedal, že detaily oznámi budúci týždeň.

„Po tých tlakoch, ktoré naňho boli, a naozaj neboli normálne, ho chápem z ľudského hľadiska. Boli to útoky na jeho rodinu a je smutné, že sa to na Slovensku udialo 25 rokov od revolúcie,“ reagoval Richard Raši na Paškovo odstúpenie.

Podľa informácií Projektu N oznámil Paška svoje rozhodnutie odstúpiť premiérovi už v piatok.

V Bratislave vyhral primátorské voľby Ivo Nesrovnal.

Volebná noc online:

16.11.2014 09:44

TASR: Vladimír Bajan (nezávislý) ostáva aj ďalšie štyri roky starostom bratislavskej Petržalky. Post obhájil aj ružinovský Dušan Pekár (KDH, OĽaNO, NOVA, Zmena zdola, DÚ, SMK, OKS). Starostom Rače sa stal Peter Pilinský (Sieť, KDH, Most-Híd, NOVA, SZ).
Mestskú časť Čunovo povedie Gabriela Ferenčáková (Most-Híd, Sieť, SDKÚ-DS, SZ, SaS, OKS, KDH) a Jarovce Pavel Škodler (nezávislý).
Štatistici už skôr zverejnili, že staronovým starostom Nového mesta bude Rudolf Kusý (nezávislý). Podunajské Biskupice obhájila Alžbeta Ožvaldová (Sieť, SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd, SMK, KDH, NOVA, Smer-SD), starostom Vajnor sa stal Ján Mrva (nezávislý), Dúbravky Martin Zaťovič (Sieť, SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd, NOVA, OKS, SaS, SZ, EDS), Devína Ľubica Kolková (Sieť, Most-Híd, SDKÚ-DS, SaS, KDH) a Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa (SDKÚ-DS, KDH, Sieť, NOVA, SaS, Most-Híd).

16.11.2014 09:01

Karol Sudor: Neúspešného kandidáta na primátora Bratislavy Milana Kňažka prišli počas volebnej noci podporiť viacerí priatelia. Okrem herca Mateja Landla, spisovateľa Ľubomíra Feldeka, režiséra Petra Ňunéza aj exšéfka TV Markíza Zuzana Ťapáková.

Pred médiami tam Ťapáková opakovane kritizovala neskoršieho víťaza volieb Iva Nesrovnala, že neverí jeho tvrdeniam o tom, ako si celú kampaň financuje sám.

Denník Plus 1 deň v lete napísal, že práve ona mala byť kandidátkou na primátora za stranu Sieť Radoslava Procházku. Ten však nakoniec podporil práve Kňažka. „Musíte sa opýtať pána Procházku,“ reagovala teraz.

Procházka mal po prezidentských voľbách problémy vysvetliť všetky okolnosti financovania svojej prezidentskej kampane.

Na otázku, či sa chystá do politiky už v najbližších parlamentných voľbách, Ťapáková odpovedala, že to nevylučuje. Či tak urobí na kandidátke Siete, odmietla v tomto čase konkretizovať.

16.11.2014 03:09

Martina Pažitková: V Bratislave vyhral Ivo Nesrovnal.

16.11.2014 02:33

Karol Sudor: Nový bratislavský primátor Ivo Nesrovnal sa už po jasnom víťazstve pred novinárov opätovne nepostavil, hoci tí čakali do skorého rána. Nakoniec medzi nich prišla členka jeho štábu a oznámila, že Nesrovnal už šiel domov, lebo mu veľmi plakala dcéra.

16.11.2014 02:05

Monika Tódová, Košice: Pavol Paška vysvetľuje svoje odstúpenie.

Paška je stále v centrále strany. S novinármi sa odmieta baviť. ”V utorok poskytnem všetky informácie.”

16.11.2014 01:35

16.11.2014 00:48

TASR: Kandidát pravicovej koalície na košického primátora Rudolf Bauer krátko po polnoci priznal volebnú porážku. Víťaznému úradujúcemu primátorovi Richardovi Rašimu (Smer-SD) mieni po oznámení výsledkov zablahoželať. Vzdanie sa nominantky strán Sieť a Most-Híd Aleny Bašistovej v jeho prospech podľa neho prišlo neskoro.

”Vyzerá to, že bude aj viacero neplatných hlasov kvôli tomu. Napriek tomu, že sa na konci podarilo spojiť všetky pravicové strany, už nebol dostatok času na distribúciu tejto informácie voličom. Na druhej strane pán Raši mal masívnu kampaň, samozrejme, aj to zaberá na voličov,” vysvetľuje si príčiny prehry.

Foto - Monika Tódová

Foto: Monika Tódová

16.11.2014 00:46

Projekt N: Milan Ftáčnik priznal porážku.

16.11.2014 00:40

Monika Tódová, Košice: Richard Raši odmieta oslavovať, kým nevyhrá aspoň v troch štvrtinách Košíc. ”Zatiaľ som vyhral prvý polčas, počkajme na druhý.”

16.11.2014 00:32

Karol Sudor: V štábe Milana Ftáčnika už cítiť blížiacu sa porážku, primátor si však udržal glanc, spieva a nedáva na sebe nič vidieť.

Viac to prežíva riaditeľ dopravného podniku Ľubomír Belfi, ktorý dokonca udrel do kamery našej videoredaktorke Martine Pažitkovej a nakoniec sa snažil vyraziť mikrofón z rúk aj Karolovi Sudorovi. Belfi patril medzi riaditeľov, ktorí sa dostali do mestských podnikov počas Ftáčnikovej éry, predtým pôsobil najmä v podnikoch Ivana Kmotríka.

16.11.2014 00:15

Projekt N: Podpredseda Siete Miroslav Beblavý už nepriamo priznal, že kandidáti pravicových strán v Bratislave  a Košiciach prehrali.

”Zdá sa, že večným kandidátom a funkcionárom nepomohlo ani to, keď sme ich v záujme spojeného postupu podporili. Poučenie do budúcnosti,” napísal Beblavý v statuse.

Podľa kuloárnych informácií mal Ivo Nesrovnal vyhrať v bratislavských mestských častiach Dúbravka a Záhorská Bystrica, Lamač a Rača. Či to tak je, samotný kandidát potvrdiť nechcel. „Počkajme si na výsledky. Viem, že v Petržalke je to napríklad veľmi tesné,“ povedal pre TASR.

 

15.11.2014 23:52

Karol Sudor: Milan Kňažko odmieta komentovať informácie, že v Bratislave vedie v boji o primátora Ivo Nesrovnal. ”Nie sú to relevantné čísla, nevieme, aké sú skutočné rozdiely medzi nami.”

Kandidát na primátora trvá na tom, že bude žalovať redaktora .týždňa Mareka Vagoviča za tvrdenie, že je biely kôň Ivana Kmotríka.

15.11.2014 23:45

TASR: Šéf ZMOS a primátor Nitry Jozef Dvonč (Smer-SD, KDH, SNS) sa krátko po 23.00 h vyhlásil za víťaza komunálnych volieb v Nitre.

„Pokiaľ mám dobrú informáciu, vyhral som vo všetkých okrskoch, čo o niečom svedčí. Účasť ma až tak neteší, no je to dané zrejme termínom volieb i situáciou, ktorá v Nitre je,“ povedal pred novinármi Dvonč.

Podľa neoficiálnych výsledkov získal Dvonč vo voľbách vyše 10.000 hlasov, čo by pri zhruba 25-percentnej účasti voličov predstavovalo vyše 65 percent všetkých hlasov.

15.11.2014 23:42

Projekt N:  Pribúda informácií, že v Bratislave vedie Ivo Nesrovnal.

15.11.2014 23:29

Projekt N: Róbert Žitňanský zo strany Nova píše na facebooku, že ”Gábor Grendel v Starom Meste priebežne vyhráva o 5 hlasov nad Števčíkom, Rosová podľa všetkého končí.” Tvrdí, že spočítaná je polovica hlasov v bratislavskom Starom meste

15.11.2014 23:22

TASR: Polovica z 2923 obcí už má spočítané hlasy, volebná účasť je v nich 54-percentná. Pred štyrmi rokmi bola konečná voličská účasť 49,7 percenta.

15.11.2014 23:18

Karol Sudor: V štábe Milana Kňažka už hrajú melancholické šansóny, spieva Katka Feldeková. Nič mimoriadne sa nedeje, ľudia debatujú v hlúčikoch. Kandidáta na primátora prišli krátko pred jedenástou večer podporiť aj exriaditeľka TV Markíza Zuzana Ťapáková spolu s režisérom Petrom Ňunézom.

Žiadne informácie o výsledku v Bratislave nie sú.

15.11.2014 23:13

TASR: Primátor Žiliny Igor Choma (Smer-SD) sa krátko pred 23.00 h vyhlásil za víťaza komunálnych volieb v Žiline. „Zo 79 okrskov je zrátaných 72 okrskov, z toho len v 13 som nevyhral. Takže, dá sa s veľkou pravdepodobnosťou predpokladať, že to dopadne veľmi dobre,“ povedal v okresnej centrále strany Smer-SD v Žiline Choma.

15.11.2014 23:12

TASR: Svojich primátorov majú po sčítaní takmer polovice obcí ďalšie štyri okresné mestá – Lučenec, Svidník, Partizánske a Myjava. Všetci sú bez straníckej príslušnosti.

V Lučenci získala dôveru voličov Alexandra Pivková (nezávislá), vo Svidníku Ján Holodňák (nezávislý). V Partizánskom bude aj najbližšie štyri roky primátorom Jozef Božík (nezávislý) a v Myjave Pavel Halabrín (nezávislý).

15.11.2014 23:05

Monika Tódová, Košice: ”Trému mám až pokým sa nesčíta posledný okrsok. Kampaň som viedol korektne. Verím, že Košičania ukážu, že nemajú radi prejavy nepokojov a agresivity v kampani tak ako to viedli protikandidáti,” komentuje Richard Raši.

Foto - Monika Tódová

Foto – Monika Tódová

15.11.2014 22:47

Monika Tódová, Košice: Richard Raši je zatiaľ s prichádzajúcimi výsledkami spokojný, kolegovia, ktorí pred chvíľou prišli zo štábu Rudolfa Bauera hovoria, že tam vládne smútok.

Pavol Paška v ružovej košeli na otázky Projektu N nereaguje.

Foto - Monika Tódová

15.11.2014 22:46

Projekt N: Pavol Hagyari v Prešove končí, primátorkou bude doterajšia mestská poslankyňa Andrea Turčanová, ktorá kandidovala za koalíciu KDH, SDKÚ, OĽaNO, Most – HÍD, NOVA, OKS, DS, podporila ju aj strana Sieť. Informoval Korzár. 

Pavol Hagyari už porážku priznal.

15.11.2014 22:43

Projekt N: S Macedónskom sme vyhrali 2:0.

15.11.2014 22:41

TASR: Trenčiansky primátor Richard Rybníček je presvedčený, že primátorské voľby vyhral. „Ukazuje sa, že výsledok exit pollu, podľa ktorého som mal 58 percent, je tak veľký, že som presvedčený o tom, že nič zásadné by sa už v tejto chvíli nemalo stať. Z toho, čo som sa dopočul, rozdiely v hlasoch v jednotlivých okrskoch po celom meste sú v môj prospech rádovo v stovkách hlasov. Náskok môže byť naozaj veľký,“ povedal Rybníček.

15.11.2014 22:33

Karol Sudor: Milana Kňažka prišiel počas volebnej noci podporiť aj herec Matej Landl. V sále sa nič zvláštne nedeje, všetci sledujú futbalový zápas na plazmovej obrazovke.

Foto - Karol Sudor

Foto: Karol Sudor

15.11.2014 22:28

Monika Tódová, Košice: Kaliňákovi prídu útoky na Smer v posledných dňoch ”pomerne trápne”. Ten, kto to robí, buď nerozumie politike, alebo chce pomýliť ľudí. ”Je to ťahanie bratislavských problémov do komunálnej politiky, a to spolu nesúvisí.”

”Žiadne dobré cétečko som nekúpil,” smial sa štátny tajomník ministerstva práce Jozef Burian v štábe Richarda Rašiho, keď sa vítal so svojim známym.

”V komunálnych voľbách sa volia osobnosti a ľudia, čo niečo dokázali. Všetky ostatné vymyslené a vyfabulované veci sú pre ľudí inou stránkou mince,” povedal Burian na to, či môže kauza CT Smer a Rašiho poškodiť.
Na otázku, či o CT v strane žartujú, povedal: ”Žartujem iba s kamarátmi.”
15.11.2014 22:22

borckaProjekt N: Možno to nakoniec bude večer nezávislých kandidátov. V Trnave to vyzerá na víťazstvo Petra Bročku.

15.11.2014 22:14

TASR: Viac ako pätina obcí už má spočítané voličské hlasy, v ktorých bola volebná účasť 55,7 percenta. Pred štyrmi rokmi bola konečná voličská účasť 49,7 percenta.

15.11.2014 22:10

Nesrovnal si verí.

Miroslav Kollár bude po Richardovi Rybníčkovi zrejme druhý človek, ktorý sa z Inštitútu pre verejnú politiku dostal úspešne do lokálnej politiky. Kandidoval na primátora Hlohovca.

15.11.2014 21:44

Projekt N: Zatiaľ najväčším prekvapením volieb je počin lokálneho servera bbonline, ktorý sa v Banskej Bystrici odhodlal na exit poll. Ten tvrdí, že primátorom sa stane riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice Ján Nosko ( s podporou Smeru, SDKÚ, SNS a SMS).

”Oslovili sme cez 1600 voličov a podľa ich reakcií 35,56 percent hlasov získal Ján Nosko. Súčasný primátor Gogola získal 13,50 percent hlasov,” uviedol pre tASR Filip Roháček, šéfredaktor portálov Regional Media.

Dobrovoľníci pred volebnými miestnosťami už od rána zastavovali voličov, ktorí anonymne do tabletov odpovedali na otázku, koho volili na post primátora.

15.11.2014 21:29

Monika Tódová: Košickí Smeráci pozerajú futbal, TA3 zatiaľ nikoho nezaujíma. Vyhrávame s Macedónskom 2:0. Hrdinom bude znova košický tréner Ján Kozák.

15.11.2014 21:22

Karol Sudor: Nesrovnal pre Projekt N odhadol náklady na kampaň na približne 150-tisíc eur s tým, že to ešte trochu narastie, ako budú prichádzať faktúry. ”Bude to však menej ako 200-tisíc.”
Opäť potvrdil, že celú kampaň si financoval sám. ”Nebudem to ľutovať ani v prípade prehry. Človek musí investovať do toho, čomu verí, načo by si kupoval drahé autá.”
Svoj majetok odhadol na tri milióny eur.nesrovnalovci
Foto: Karol Sudor

15.11.2014 21:08

Monika Tódová, Košice: ”Na blbé otázky nebudem odpovedať,” povedal Richard Raši na to, či si myslí, že jeho volebný výsledok dnes ovplyvní budúcu kariéru Pavla Pašku. ”Toto je komunálna politika, nenechám si sem implementovať politiku Bratislavy.”

Raši dnes bude sledovať výsledky volieb v Biznis Centre Moldavia. Je tu s ním aj bývalý hovorca Mikuláša Dzurindu Martin Lengyel, ktorý pracoval na Rašiho kampani.
Do Košíc prišiel aj minister vnútra a podpredseda Smeru Robert Kaliňák.
”Richarda Rašiho podporujem, je to vzor komunálneho politika,” odpovedal na to, prečo prišiel.
Premiér Robert Fico zostal v Bratislave. Predseda parlamentu Pavol Paška zatiaľ do Rašiho štábu nedorazil.
lengyel
 Foto: Monika Tódová
15.11.2014 21:06

Karol Sudor: Kandidát na primátora Bratislavy Ivo Nesrovnal si na volebnú noc prenajal priestory hotela Devín, ktorý už tento rok jednému kandidátovi priniesol šťastie – volebný štáb v ňom mal aj úspešný adept na prezidenta Andrej Kiska.
O ôsmej večer je sála prázdna, Ivo Nesrovnal je však už prítomný aj so svojou dcérou v náručí. Pre Projekt N sa vyjadril, že ”z tohto dňa má dobrý pocit.”
hostesky
Foto: Karol Sudor

15.11.2014 19:34

Monika Tódová sa podvečer rozprávala v Košiciach o voľbách s Petrom Schutzom.

Znamená Paška pre Košičanov to, čo pre Bratislavčanov?

”Väčšina Košičanov vie, že je rodák. Tí, ktorí sú naklonení Smeru, ho vnímajú ako vyslanca Košíc v Bratislave. Pre voličov aj nevoličov Smeru v Košiciach je v zmenšenom to, čo je pre celé Slovensko Robert Fico.”

Prečo podľa vás práve kauzy okolo Pavla Pašku prinútili ľudí ísť na námestie?

”Keď začala kauza CT, tak som hneď napísal, že toto môže byť Ficova Gorila. Je to ľahko čitateľná a transparentná kauza. To kradnutie tu tak bije do očí, že to má potenciál. Aj vďaka opozícii, ktorá sa teraz správala ako skutočná opozícia. Raz za dva roky by sa patrilo. Skôr ma prekvapilo, že v Bratislave bolo iba tisíc ľudí. Počítal som, že bude podstatne viac.”

Prinúti to Smer teraz zháňať nových ľudí, prípadne dávať viac do popredia ľudí ako Richard Raši, ktorý nie je až tak namočený vo veľkej kauze?

”Netvrdil by som, že nie je namočený. Vedel by som vymenovať tri kauzy, kde je Raši aspoň poriadne vlhký. Silne pochybujem, že by Smer vedel čo i len z tretieho radu svojich funkcionárov vytiahnuť ľudí, ktorí nie sú v ničom namočení. Veľmi by ma prekvapilo, keby som zrazu takého uvidel.”

Smer sa v posledných dňoch snažil naznačiť, že Raši nie je Paška a je nejakou jeho vnútornou opozíciou v Smere. Je?

”Nemyslím si to, aj keď vysielajú také signály. Považujem to za marketingový ťah. Nevidím jednu udalosť, kde by sa Raši vymedzil voči Paškovi. Nikdy.”

Závisí Paškova budúcnosť od dnešného volebného výsledku Rašiho?

”Veľmi. Ak Raši vyhrá, hoci len tesne, nebude to mať žiadny vplyv. Ak Bauer vyhrá čo i len o jeden hlas, mal by to byť impulz. Ale ako sú nastavené tie najintímnejšie vzťahy medzi Ficom, ktorý bude rozhodujúci a Paškom, to si netrúfam odhadnúť.”

15.11.2014 19:21

Projekt N: Prvé výsledky očakávame okolo pol desiatej, všetko sa snáď zráta do hodiny po polnoci. Ak potrebujete detailné výsledky, dočkáte sa ich zrejme až ráno.

Kto chce refreshovat stránku štatistikov, klikať treba tu alebo tu www.statistics.skwww.volbysr.sk.

Spestrite si čakanie mapou obcí, kde bol víťaz jasný už dávno. Vyrobili ju ľudia z Kohovoliť.eu.

15.11.2014 19:10

Foto - Monika Tódová

Peter Schutz pózuje Monike Tódovej v košickom Carpane.

Projekt N: Dobrý večer, supervolebný rok končí. Už sme zvykli, že prezident je Kiska, v Banskej Bystrici je župan Kotleba, po eurovoľbách sme prestali panikáriť, že vyhrávať už budú len radikáli. Po dnešných komunálnych voľbách všetky strany povedia, že sú spokojné a považujú ich za ich víťazstvo.

My sme najviac zvedaví na tri veci:

  1. ako sa chytí v prvých voľbách chytí už najsilnejšia opozičná strana Sieť
  2. či Smer udrží Bratislavu
  3. koľko percent uberie Richardovi Rašimu v Košiciach Pavol Paška.

V Košiciach má Projekt N Moniku Tódovú, po Bratislave jazdia Martina Pažítková a Karol Sudor.

Ospravedlňte dnes ešte provizórnosť nášho webu a správ, väčšina našich budúcich kolegov je do konca roka vo výpovednej lehote v SME.

Ak uvidíte na FB politikov niečo zaujímavé, pošlite nám to na [email protected].

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Teraz najčítanejšie