Denník N

Kontroverzné situácie z Tour de France rozmaže aj Netflix (+ odporúčania na športové dokumenty)

Tak hlboko do cyklistiky diváci zatiaľ nemali možnosť nahliadnuť. Zdroj - TASR/AP
Tak hlboko do cyklistiky diváci zatiaľ nemali možnosť nahliadnuť. Zdroj – TASR/AP

Úmorné, nemenné tváre, len niekedy skrivené obrovskou únavou. Na kopcoch bolesť a makanie, na šprintoch sústredenie a nesmierne úsilie. Tour de France a cyklistiku vo všeobecnosti vnímame takmer výhradne cez optiku pretekových prenosov.

Alebo dopingových škandálov.

V podstate veľmi povrchne napriek tomu, že trebárs Eurosport každý rok rozširuje vysielanie o nové druhy obsahov aj zaujímavé osobnosti.

Napriek tomu diváci nevedia presne, ako presne to vyzerá vnútri na najslávnejších pretekoch. Čo sa deje tesne pred etapou v tímoch? Ako sa cyklisti motivujú, ako sa navzájom dohadujú a hecujú? A po etape, keď si odškrtnú mediálne povinnosti, čo si hovoria v tímoch, ako sa navzájom chvália za podarenú etapu a ako, naopak, prebieha kritika, keď etapa nevyjde podľa predstáv tímov?

Toto by sme sa mali dozvedieť vďaka streamovacej službe Netflix, ktorá po vzore podobného formátu s názvom Formula 1: Túžba víťaziť, ktorý od roku 2019 sleduje dianie v tímoch F1 a zažíva senzačný úspech, divákom plasticky ukáže dianie na tohtoročnej Tour de France.

„Sám si to aj veľmi rád pozriem. Mnoho ľudí nevie, ako to v cyklistike skutočne chodí, čo a ako robia jazdci mimo pretekania,“ vraví v rozhovore pre Denník N bývalý slovenský cyklista Peter Velits.

Čo sa dozviete v texte:

  • Ktoré tímy sú súčasťou dokusérie od Netflixu?
  • Neboja sa tímy kritiky o vyhrotení konfliktov, ktoré zaznievali v F1?
  • Kedy bude dokument vonku?
  • Aké ďalšie športy čaká podobný formát?
  • Tipy na 10 športových dokumentárnych filmov, seriálov a minisérií.

Bez Sagana

Štvrtá séria Formula 1: Túžba víťaziť tento rok prichádzala s očakávaním, pričom v Top 10 na streamovacej službe sa objavila v 56 krajinách. Kľúčovým atribútom úspechu je schopnosť tvorcov dostať sa za hranicu úžasných áut, o ktorých sme snívali ako deti, motorov, hukotu a horúčavy stúpajúcej nad rozžeravenou vozovkou, a otvoriť tak túto tému aj mimo úzko zameranej cieľovej skupiny.

Už štvrtú sezónu prinášajú to, čo je kľúčovou súčasťou každého úspešného formátu, športového aj iného – drámu, príbehy, osobnosti, ktoré je možné kritizovať či sympatizovať s nimi.

Aj vďaka tomu sa od štartu šou zväčšilo publikum F1 o 50 % a zároveň dosiahla to, čo nedokázal dosiahnuť bývalý šéf F1 Bernie Ecclestone – formula sa digitalizovala, dostala sa k mladšiemu publiku a zároveň výrazne vzrástla v obľúbenosti v USA, kde dosiaľ kraľoval Nascar.

„Sezóna 2021 zaznamenala viac než 930-tisíc sledovateľov v 14 pretekoch,“ vyhlásil John Suchenski, programový šéf televízie ESPN, ktorá spolu so Sky Sports vysiela veľké ceny od roku 2018. „To je o 53 % viac než v sezóne 2020. Je ťažké kvantifikovať konkrétny príspevok seriálu od Netflixu, no je to extrémne pozitívne.“

Ralph Scherzer z tímu Bora-Hansgrohe pre N hovorí, že to od začiatku vnímalo ako skvelú príležitosť pre cyklistiku. „Vplyv na Formulu 1 v podobnom projekte bol úžasný a dúfam, že to isté sa Netflixu podarí aj s cyklistikou – dostať sa k novej cieľovej skupine a premeniť ju na fanúšikov cyklistiky.

S podobne ladenými slovami projekt predstavoval aj Yann Le Moënner, generálny riaditeľ spoločnosti Amaury Sport Organisation (A.S.O), ktorá organizuje Tour de France. „Tento projekt je súčasťou našej všeobecnej ambície sprístupniť náš šport a prihovoriť sa širšiemu publiku.“

Netflix dúfa, že podobný úspech by mohol zaznamenať aj s cyklistikou, a preto sa zameral rovno na najvýznamnejšie preteky – Tour de France 2022. Dokusériu z tohtoročnej edície pripravuje v spolupráci s France Télévision, s ktorou budú sledovať konkrétnych osem tímov:

  • AG2R Citroën Team

    Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cyklistika

Tour de France

Kultúra, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie