Denník N

Ortopéd nie je jediná možnosť. Skúsil som takmer všetko a po 20 rokoch mám už chvíľu bolesť kolien pod kontrolou

Drep na jednej nohe, ktorý je teraz dôležitou súčasťou môjho tréningu. Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Drep na jednej nohe, ktorý je teraz dôležitou súčasťou môjho tréningu. Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Už nehľadám „atómovky“, ktoré okamžite vyriešia môj problém.

Tuším, prečo ste klikli na ten titulok. Hľadáte riešenie problému, ktorý začína ovplyvňovať váš život. Alebo ste zúfalí, lebo máte pocit, že ste vyskúšali už všetko. Bolesť vás obmedzuje pri športovaní, pri určitých pohyboch a možno už aj prichádza len tak znenazdajky.

Poznám to. Kolená ma boleli odmalička a počúval som rôzne vysvetlenia, dokonca som bol oslobodený od telesnej výchovy, no len pomerne nedávno som sa aj vďaka odbornej pomoci dokázal pohnúť ďalej.

Môj príbeh ukazuje, že pomoc musí byť naozaj odborná, pretože mnoho zlých riešení pochádzalo od ľudí s vysokoškolskými titulmi, dokonca aj od ľudí uznávanými v komunite profesionálnych športovcov.

Nosil som špeciálne vložky do topánok, bandáže, ortézy, absolvoval som elektrickú terapiu, laserovú terapiu, bral som výživové doplnky a dokonca som absolvoval aj dve operácie – každú na jedno koleno.

Nakoniec mi však pomohlo najlacnejšie, no aj najzložitejšie riešenie – cvičenie. Najlacnejšie preto, lebo mi stačí jedna podložka a pár lekcií od kvalifikovaného odborníka.

Najzložitejšie preto, lebo som si musel poradiť so svojím mozgom, aby som naozaj dokázal vydržať cvičiť. A to je oveľa náročnejšie, ako našetriť na drahú ortézu alebo nabrať odvahu na operáciu.

Netvrdím však, že cvičenie je jediným riešením. Napríklad z dvoch operácií ľutujem len jednu, na druhú by som išiel aj teraz. A aj zvyšné metódy sa môžu hodiť, záleží však na tom, aký máte cieľ. Ja som si ho však až donedávna určoval chybne.

Tento text vám pomôže zorientovať sa v tom, aké sú vaše možnosti a ktorá môže byť pre vás najvhodnejšia. Upozorňujem však, že ide o moje vlastné jedinečné skúsenosti, a ako hovorí každý pravý odborník: na každý prípad sa treba pozerať individuálne.

Ku každému problému sa vyjadril aj skutočný odborník Roman Švantner, kondičný tréner ŠK Slovan Bratislava, v minulosti pôsobil pri futbalovej aj hokejovej reprezentácii, medzi jeho dlhodobých klientov patrí aj Martin Škrtel, Andrej Sekera či Richard Pánik. Nedávno mu vyšla publikácia Izometria pre športový výkon.

Oslobodený

Prvé výraznejšie bolesti kolien – také, ktoré ma budili v noci – si pamätám už z prvého stupňa základnej školy, čiže z konca 90. rokov. Nasledovala návšteva ortopéda, ktorý po vzhliadnutí röntgenovej snímky kolien hodil vinu na to, že hrávam futbal, a na to, že „dnešné kurence sú plné umelej stravy, ktorou ich rýchlo vykŕmia“. Dodal ešte, že mám ploché nohy.

Odporúčanie? Obmedziť pohyb a nosiť ortopedické vložky, ktoré mi pomôžu dostať klenbu nohy na správne miesto. Absolvoval som aj elektroliečbu.

Výsledky sa nedostavili.

Čo si o tom myslí odborník Švantner?

Ortopedické vložky: sú len pasívnou formou kompenzácie štrukturálnych deformít, bez aktívnej zložky. Síce môžu fungovať, ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Radíme športovcom

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie