Denník N

Demokrati majú problém. Bidena a jeho dvojku ľudia voliť nechcú, no nikoho lepšieho nemajú

Joe Biden a Kamala Harris. Foto - TASR/AP
Joe Biden a Kamala Harris. Foto – TASR/AP

O dva roky čakajú Američanov voľby, v ktorých by mohol Trump teoreticky vyhrať.

Spojené štáty americké sľubujú, že Ukrajine pošlú ďalšie systémy protivzdušnej obrany, delostreleckú muníciu či protidelostrelecké radary. Tento v poradí už štrnásty balík vojenskej pomoci má hodnotu vyše 780 miliónov eur a ohlásil ho samotný prezident Joe Biden na samite NATO v Madride.

„Ukrajinu budeme podporovať tak dlho, ako bude treba,“ povedal na tlačovej konferencii.

Kyjiv aj mnohí experti na zahraničnú politiku jeho prístup mimoriadne oceňujú. Lenže americká spoločnosť vrátane jeho vlastnej strany má výhrady. Ako píše CNN, už aj niektorí demokrati sa v súkromí sťažujú, že „za Ukrajincov bojuje viac ako za svoje domáce priority“.

Bidenova podpora je mimoriadne nízka a v kuloároch sa už začalo špekulovať, či by nemal zvážiť rozhodnutie opäť kandidovať. Lenže akú má Demokratická strana alternatívu?

Nie je povýšenecký, „len“ hovorí fakty

V Spojených štátoch amerických – podobne ako na Slovensku – nemá žiadny politik podporu väčšiny obyvateľov. Podľa prieskumu Harvardu v tejto štatistike vedie Donald Trump, ktorého podporuje 42 percent občanov.

Bidenovi medzitým dôveruje len 38 percent ľudí. Navyše až sedem z desiatich Američanov tvrdí, že by o dva roky nemal opäť kandidovať.

Takmer polovica z nich si myslí, že je zlým prezidentom. Ďalšia približne tretina je zase presvedčená, že na najdôležitejšiu ústavnú funkciu by bol pristarý – v novembri bude mať už osemdesiat rokov a na konci druhého obdobia by mal 86.

Prezident však trvá na tom, že do prezidentského súboja pôjde. Ako to zdôvodňuje svojim kolegom v strane? Zdroje z jeho okolia tvrdia, že využíva ten istý argument ako pred štyrmi rokmi, keď v kandidatúre uspel.

Biden hovorí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Joe Biden

Svet

Teraz najčítanejšie