Denník N

Nitra dodala na draft Nemca aj Sýkoru. Iná liga a iný tím by im tak nemuseli pomôcť, hovorí tréner Stavjaňa

Antonín Stavjaňa so Šimonom Nemcom. Foto - TASR/Pavel Neubauer
Antonín Stavjaňa so Šimonom Nemcom. Foto – TASR/Pavel Neubauer

Keby sa na tohtoročnom drafte NHL nezúčastnil Juraj Slafkovský, oveľa viac pozornosti by bolo na Šimonovi Nemcovi, ktorý by tiež mal byť vybraný veľmi skoro v rámci prvého kola.

18-ročný obranca sa už zúčastnil na dvoch seniorských šampionátoch, jednej olympiáde a v slovenskej Tipos extralige sa stal najproduktívnejším obrancom.

„Jeho najsilnejšia stránka je videnie priestoru,“ hovorí Antonín Stavjaňa, ktorý ho posledné dva roky viedol.

Na drafte sa zúčastní aj Adam Sýkora, ktorému v očiach skautov výrazne pomohli uplynulé majstrovstvá sveta.

„Ten je úplne iná povaha ako Šimon. Pôsobí veľmi pozitívne, v kabíne ho nazvali, že je takým energymanom, keďže je vždy usmiaty a zapája sa do všetkých aktivít.“

Už bývalý tréner Nitry Stavjaňa hovorí:

  • ako vnímal osobnosti oboch hráčov,
  • v čom vidí ich silné a slabé stránky,
  • aký majú podľa neho podiel na doterajšom úspechu týchto mladých hráčov skúsenosti zo slovenskej extraligy.

Aký je podľa vás Šimon Nemec človek? Máte s ním nejakú konkrétnu príhodu, ktorá by ho dokázala charakterizovať?

Šimon nie je typický extrovert. Je to zádumčivý typ človeka, ktorý o veciach veľmi dlho premýšľa. Navonok pôsobí sebavedome, no myslím si, že to nevyplýva z jeho charakteru ako takého, ale skôr mu to sebavedomie dodávajú jeho výkony na ľade. A taktiež k tomu prispieva aj atmosféra okolo neho, ktorá momentálne graduje vzhľadom na blížiaci sa draft.

Aké sú jeho najväčšie herné prednosti aj nedostatky?

Videnie priestoru, čo je pre hokej spolu s trojrozmernosťou a so schopnosťou dokázať si načasovať jednotlivé situácie veľmi dôležitá vlastnosť. Keď si zlepší pohyblivosť na ľade, bude z neho ešte kvalitnejší hráč. Samozrejme, je to vec, ktorá sa dá natrénovať alebo naučiť, a určite sa tomuto bude aj venovať.

Celkovo Nemec odohral medzi seniormi tri sezóny, v čom sa za ten čas najviac zlepšil?

Je veľmi ťažké povedať, v čom presne spočíva jeho progres. Tam je hlavne mimoriadne dôležité, že je fyzicky dobre disponovaný a že práve vďaka tomu prechod do seniorského hokeja zvládol. Môžem vám uviesť príklad Ondreja Molnára, ktorý je o rok mladší od Šimona. Je to hráč, ktorý ešte fyzicky nie je pripravený hrať seniorský hokej, čo ho v konečnom dôsledku brzdí v tom, aby sa presadil medzi mužmi. Ďalším faktorom je to, že Šimon už aj tým, že je o rok starší, strávil v extralige už tretiu sezónu. Naproti tomu Ondrej Molnár sa až uplynulý ročník premiérovo predstavil v tejto súťaži. Keby to Šimon nedokázal zvládnuť po fyzickej stránke, taktiež by nedostal pozvánku do seniorskej reprezentácie. Predsa len tam sa už hrá špičkový hokej plný extrémne zdatných hráčov.

Ešte počas MS v Lotyšsku bol Nemec kritizovaný za nie veľmi presvedčivé výkony v defenzíve. Na tohtoročných MS vo Fínsku sa jeho výkon javil už komplexnejšie. Pracovali ste na jeho rezervách aj v klube?

Samozrejme, jeho progres však nemožno vnímať lineárne. Hráča môžu ovplyvniť rôzne faktory, ako napríklad zranenia, pokles alebo gradácia výkonnosti, získanie skúseností, taktiež spolupráca a atmosféra v tíme. Komplexne je to veľmi zložitý proces. Môže sa stať, že máte špičkového hráča, ktorý sa dostane do tímu, v ktorom nie je dobrá atmosféra a nefunguje spolupráca. Dôsledkom je, že daný hokejista potom nepodá tak kvalitný výkon. A čo sa týka Šimona, on v jeho veku zvládol extrémne množstvo zápasov, či už v extralige, juniorských reprezentáciách, alebo vo výbere Craiga Ramsayho. Navyše každý hráč počas sezóny disponuje emočnými vrcholmi, ako je napríklad svetový šampionát, ktoré sa nedajú opakovať neustále v rovnakej výkonnosti.

Nemec sa v uplynulej sezóne stal historicky najproduktívnejším obrancom našej najvyššej hokejovej súťaže. Čomu podľa vášho názoru vďačí za tento úspech?

Dôležité bolo to, že si Šimon

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

NHL

NHL Draft

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie