Denník N

Nalákal k sebe ľudí a strieľal. Útok v Kodani šokoval krajinu, vraví Slovenka z Dánska

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Dánska polícia tvrdí, že nemá dôkaz o možnom rasovom motíve. Na ľudí v nákupnom stredisku strieľal 22-ročný etnický Dán.

Dánsko malo minulý týždeň veľkolepým spôsobom privítať leto. V piatok sa v Kodani vôbec prvýkrát v histórii začali najslávnejšie cyklistické preteky Tour de France a následne sa v krajine konali aj ďalšie dve etapy.

V nedeľu večer mal navyše v Kodani vystúpiť populárny anglický spevák Harry Styles. Pred viacúčelovou športovou halou Royal Arena sa združovali tisíce jeho fanúšikov, nakoniec sa však dozvedeli, že koncert sa ruší.

Len niekoľko stoviek metrov od nich sa odohral jeden z najbrutálnejších útokov novších dánskych dejín. 22-ročný strelec v nákupnom centre zabil troch ľudí a ďalších štyroch zranil.

V Dánsku sa okamžite spustila diskusia o možnom rasovom motíve útoku, verejnoprávna televízia ju však nereflektuje a polícia tvrdí, že na to nie sú žiadne dôkazy.

Svoju krajinu vnímajú ako raj na zemi

Dánsko patrí dlhodobo medzi krajiny s najvyššou kvalitou života. Slovenka Zuzana Hrubá, ktorá študuje technoantropológiu a pracuje v marketingu, v ňom žije už vyše osem rokov.

Slovenka vysvetľuje, prečo je nedeľný útok takým veľkým šokom: „Mnohí Dáni

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie