Denník N

Vývoj bojov (130. deň): Kým Rusi obsadzujú Donbas, Ukrajinci im systematicky ničia sklady

Proruský obyvateľ ukrajinského Lysyčanska s ruskou vlajkou na balkóne svojho bytu po ústupe ukrajinských vojakov. Foto - TASR/AP
Proruský obyvateľ ukrajinského Lysyčanska s ruskou vlajkou na balkóne svojho bytu po ústupe ukrajinských vojakov. Foto – TASR/AP
  • Lysyčansk padol, je to problém, ale nie katastrofa. 
  • Čo bude ďalej, kde sa dajú očakávať nové ofenzívy.
  • Ukrajinská ofenzíva proti ruským skladom beží naplno.
  • Mapa dňa – Rusi dobyli Popasnú, ale Popasna prestala existovať.
  • Videá dňa – Tradičný kresťanský pozdrav Jánovi Čarnogurskému z centra Lysyčanska; vojnový humor gruzínskej légie; o ďalšiu húfnicu M777 menej; mimoriadne video mimoriadne nepresného ruského náletu + zábery zasiahnutých muničných skladov.
  • Zapnite si odber seriálu o vývoji bojov na Ukrajine jedným klikom.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. V seriáli sa objavujú aj postrehy ruského nacionalistu a zločinca Igora Strelkova (Girkina), ktorý bol kľúčovou postavou pri rozpútaní vojny v roku 2014, ale okrem úspechov ruskej armády na svojom profile na ruskej sociálnej sieti VKontakte otvorene píše aj o jej porážkach a problémoch.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za nedeľu 3. júla. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Lysyčansk padol, je to problém, ale nie katastrofa. Rusko obsadilo celú Luhanskú oblasť. Podarilo sa mu to počas víkendu, keď kremeľské jednotky dobyli Lysyčansk a okolité obce. Medzi nimi aj Bilohorivku. Je to dedina, pri ktorej sa v máji ruská armáda pokúsila s katastrofálnymi stratami o prekročenie Siverského Donca.

Dobytie Lysyčanska je vyvrcholením série úspechov, ktoré ruská armáda za uplynulé týždne dosiahla. Nasledujúca mapa z piatka 1. júla ich dáva do kontextu. Podľa jej autorov za celý mesiac jún Rusi obsadili územie s rozlohou 1500 štvorcových kilometrov a posledný júnový deň okupovali 19,2 percenta ukrajinského územia. V porovnaní s posledným májovým dňom o 0,3 percenta viac. Po víkende je to o čosi viac.

1500 kilometrov takmer presne zodpovedá rozlohou najväčšiemu okresu na Slovensku. Levický okres má 1551 kilometrov štvorcových. Druhý v poradí Okres Košice – okolie má 1535 štvorcových kilometrov. Pre Ukrajincov je to iste bolestivá strata, ale pri obrovskej rozlohe ich štátu to nie je katastrofa, ktorá rozhodne o výsledku vojny.

Čo bude ďalej. Aj ruské zdroje (napríklad Strelkov, ale nielen on), tvrdia, že Ukrajinci boli v bitke o Lysyčansk porazení, ale nie zničení. Podarilo sa im totiž síce so stratami, ale v rámci možností usporiadane ustúpiť a vyhnúť sa zajatiu.

„Veľkonočná ofenzíva“ ruskej armády, ktorej prvotným cieľom bolo obkľúčiť a zničiť jadro ukrajinskej armády na Donbase, sa premenila

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie