Denník N

Tenis je v dobrých rukách, ukázal zápas budúcich hviezd Sinnera a Alcaraza. Hlavne v porovnaní s fraškou ich starších kolegov

Jannik Sinner (vľavo) porazil Carlosa Alcaraza (vpravo). Foto - TASR/AP
Jannik Sinner (vľavo) porazil Carlosa Alcaraza (vpravo). Foto – TASR/AP

Jannik Sinner je hráč, ktorý môže vyhrať akýkoľvek zápas, myslí si tenisová legenda Mats Wilander.

20-ročný Talian Jannik Sinner porazil o rok mladšieho Španiela Carlosa Alcaraza vo štvrtom kole Wimbledonu 3:1 na sety. Stalo sa to v deň, keď centrálny kurt oslávil sto rokov a navštívil ho Roger Federer. „Dúfam, že sa sem raz vrátim. Chýba mi to,“ uviedol pre AFP.

Zápas Sinnera s Alcarazom ukázal, že oboch talentovaných hráčov čaká niekoľko veľkých grandslamových finále a rivalita, ktorú tento šport potrebuje. „Tenis je v dobrých rukách,“ napísal športový komentátor José Morgado po zápase na Twitteri.

Už to nie je iba prehnaná predstava tých, ktorí cítia nostalgiu s blížiacim sa koncom éry Federera, Djokovića a Nadala. „Sú budúcnosťou mužského tenisu? Vyzerá to tak,“ napísal o nich Christopher Clarey z New York Times, ktorý minulý rok vydal knihu o kariére Federera.

„V posledných mesiacoch dokázali poraziť elitných tenisových hráčov a divákom ukázali výnimočné momenty,” pokračuje Clarey. „Napriek tomu nemáme žiadnu záruku. Zranenia, veľké peniaze a noví mladí hráči môžu rýchlo zmeniť túto predstavu.”

Aj keď Sinner nikdy predtým nevyhral zápas vo Wimbledone, prebiehajúci ročník je preňho výbornou príležitosťou, ako ukázať, že môže patriť k absolútnej svetovej špičke, a súčasné trináste miesto v rebríčku ATP je len začiatok.

„Jannik patrí k najlepším hráčom na svete a zaiste bude na vrchole rebríčka dlhé roky. Dúfam, že nás čaká rivalita plná veľkých zápasov,” povedal na tlačovke Alcaraz.

Mladý Talian by si mohol v rebríčku prilepšiť už teraz, ale pri neúčasti ruských a bieloruských športovcov vo Wimbledone sa za turnaj nebudú udeľovať body do rebríčka. Na turnaji neštartoval napríklad Daniil Medvedev ako svetová jednotka.

„V budúcnosti môžu dominovať,“ myslí si tenisový veterán Feliciano López, ktorý sa tešil na zápas dvoch najmladších hráčov na trávnatom turnaji. „Je to jeden z najväčších zápasov, ktoré nás v budúcnosti čakajú.“

„Myslím, že dnes sme ukázali vysokú tenisovú úroveň a správny prístup. Preto verím, že sa to stane,“ povedal Sinner na tlačovej konferencii. „Stále je tu veľa skvelých hráčov, ktorí hrajú jedinečný tenis. Samozrejme, teraz sme najmladší na turnaji, takže uvidíme. Neviem, čo prinesie budúcnosť. Pre tenis je však dobré, keď prichádzajú noví hráči.“

Sinner po víťazstve. Foto – TASR/AP

Videli sme odlišné zápasy

„Máme za sebou dlhý víkend plný kontrastov v All England Clube,“ myslí si Clarey. Podľa uznávaného novinára sme videli dva odlišné, no nemenej vzrušujúce dni. Kým sobota priniesla kontroverzný zápas Austrálčana Nicka Kyrgiosa a Gréka Stefanosa Tsitsipasa, nedeľu sprevádzali pokoj a slušnosť, ktorú priniesli dva veľké talenty.

„Zatiaľ čo Kyrgios urážal rozhodcu na kurte číslo jeden a nahnevaný Tsitsipas odpálil loptu do publika a neraz skúsil trafiť aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Tenis

Wimbledon

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie