Denník N

Často je veľmi unavený, referoval jeho tím. Sagan je však aj tak medzi najlepšími

Peter Sagan (vľavo) v šprinte v 3. etape na Tour de France 2022. Zdroj - TASR/AP
Peter Sagan (vľavo) v šprinte v 3. etape na Tour de France 2022. Zdroj – TASR/AP

„Odporúča sa dodržať pomerne dlhý čas netrénovania alebo ľahšieho trénovania po prekonaní covidu, či už mal človek ťažší, alebo ľahší priebeh.“

Tieto slová mi povedal v rozhovore Juraj Karas, cyklistický odborník a diagnostik. Za pravdu mu dal aj molekulárny biológ Tomáš Szemes, ktorý ma upozornil na tento odborný článok pojednávajúci o príprave športovcov zasiahnutých covidom.

Všetky informácie, ktoré dosiaľ o covide máme, smerujú k tomu, že by mal športovca v nejakej miere oslabiť. V krátkodobom alebo dlhodobom meradle.

Ako je teda možné, že Peter Sagan, ktorý počas nedávnych pretekov Okolo Švajčiarska oznámil, že bol tretíkrát pozitívne testovaný na koronavírus, a) sa tesne potom stal ôsmykrát v kariére majstrom Slovenska, a b) v týchto dňoch na Tour de France v každej etape, ktorá mu vyhovuje, v závere reálne bojuje o víťazstvo či pódium?

„Peter zaznamenal víťazstvo na Okolo Švajčiarska a do Francúzska prišiel veľmi motivovaný. Bol by som veľmi opatrný v jeho podceňovaní,“ hovorí pre Denník N cyklistická legenda Alberto Contador, v súčasnosti expert televíznej stanice Eurosport.

Saganov súper? Sagan

Šéf TotalEnergies Jean-René Bernaudeau pred touto sezónou s radosťou oznamoval príchod Petra Sagana, azda najväčšej hviezdy svetovej cyklistiky. Spolu s ďalšími zaujímavými menami ako Anthony Turgis či Edvald Boasson Hagen chcel ovládnuť jarné klasiky, najmä na tie vo Flámsku si mimoriadne veril.

„Keď som prestúpil do Bora-Hansgrohe na konci roku 2016, bol to malý tím. Do niekoľkých rokov sa všetko zmenilo a stala sa z neho jedna z najväčších cyklistických štruktúr. Nejde teda o to, kde sme teraz, ale kam sa spolu dostaneme,“ hlásil sám Sagan pre prestupe. Chcel pomôcť rýchlemu zápisu tímu do svetovej cyklistiky.

V tíme sa cítil ako doma, akoby sa stal súčasťou rodiny, čo môže byť dané aj veľkosťou organizácie, ale zároveň privítaním a váhou, ktorú v cyklistickom svete má: „Vládne tu rodinný duch, všetci na mňa hovoria po anglicky, čo mi veľmi pomáha. Cítim tu úplne inú atmosféru než v iných tímoch,“ hovoril na začiatku roka.

Sagan so sebou do nového tímu priniesol celú svoju skupinu, ktorej dôveruje, či už športového riaditeľa Jána Valacha, brata Juraja, či verného partnera Daniela Ossa spolu s Maciejom Bodnarom.

„Som ohromený celou skupinou okolo Petra. Dokázal poskladať neskutočný tím,“ vravel Jean-René Bernaudeau. Sagan si vždy vyberal tímy, v ktorých sa všetko točilo okolo neho, minimálne na pretekoch, ktoré jemu najviac sedeli – na Tour de France a jarných klasikách.

Tak to bolo aj trebárs v Tinkoffe či naposledy v Bora-Hansgrohe. Úplne iné by to bolo v Quick-Stepe, ktorý po ňom počas celej kariéry poškuľoval. Extrémna klasikárska aj šprintérska konkurencia by mu pravdepodobne nesedela a skončiť by sa mohla trebárs ako s Markom Cavendishom, ktorý sa po víťazných štyroch etapách na minuloročnej Tour de France tento rok nedostal ani na súpisku.

Z medových týždňov z úvodu roka sa stal úplne iný žáner a Saganova prvá sezóna v novom ambicióznom tíme je dosiaľ jeho najhoršou v kariére.

Stačí si predstaviť, že je to legenda cyklistiky, trojnásobný majster sveta, vyhral dvanásť etáp na Tour de France, na ktorej ovládol bodovaciu súťaž dovedna sedemkrát. A mentalita, ktorá si zvykla na takéto výkony, musela v tejto sezóne zažiť toto:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cyklistika

Peter Sagan

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie