Denník N

Nikdy mi to neprišlo na um. Pápež František sa nateraz abdikovať nechystá

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Expert na Vatikán Pullella sa pápeža opýtal aj na špekulácie o jeho údajnej rakovine. „Lekári mi o nej nepovedali,“ odpovedal František.

„Ako sa máte?“ opýtal sa vatikanista Philip Pullella pápeža Františka. „Ešte stále žijem,“ odpovedal so smiechom najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi.

Pullella sa s ním rozprával vyše hodinu a pol a počas rozhovoru pre agentúru Reuters otvoril viacero dôležitých tém. Pápež mu okrem iného povedal, že sa zatiaľ nechystá abdikovať, hoci do budúcnosti túto možnosť nevylučuje.

Viacerí cirkevní analytici už mesiace špekulujú, že František podobne ako jeho predchodca ukončí svoj pontifikát predčasne. Tieto úvahy sa zintenzívnili v posledných týždňoch.

V rozhovore František hovoril aj o nedávnom zrušení federálneho práva na interrupciu v Spojených štátoch amerických či o vojne na Ukrajine. Pápež by rád navštívil Kyjiv, ale najprv by chcel ísť do Moskvy.

Mnohí aj vnútri cirkvi mu pritom vyčítajú, že jeho postoj ku konfliktu nie je dostatočne jednoznačný.

Veľa náhod naraz

Abdikácia pápeža bola dlhé storočia nepredstaviteľná, a to z ideologických aj praktických dôvodov. Mnohí pápeži vnímali svoju funkciu ako celoživotné poslanie a zároveň sa obávali, že ich odchod by mohol spôsobiť rozdelenie cirkvi.

Vyše šesťstoročné tabu prelomil až Benedikt XVI., ktorý sám odstúpil pred deviatimi rokmi. Podľa svojej verzie toto rozhodnutie urobil zo zdravotných dôvodov, kritici ho však upodozrievali, že ním chcel prekryť pribúdajúce množstvo škandálov.

Benedikt sa stiahol do úzadia a presťahoval sa do vatikánskeho Kláštora Panny Márie. Vznikla tak unikátna situácia, keď má rímskokatolícka cirkev dvoch pápežov naraz – jedného emeritného a jedného slúžiaceho.

Začiatkom leta sa pritom zdalo, že táto situácia by mohla byť ešte unikátnejšia. Viaceré indície naznačovali, že po Benediktovi by mohol odstúpiť aj František, ktorý ho v roku 2013 nahradil.

Zrejme najsilnejším náznakom bola

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pápež František

Svet

Teraz najčítanejšie