Denník N

Slovenskí vedci dali vrcholovým plavcom popri intenzívnom tréningu jesť bryndzu, aby zistili, čo to spraví s ich trávením

Foto N – Peter Kováč
Foto N – Peter Kováč

Na intenzite tréningu záleží.

O význame črevného mikrobiómu sme písali viackrát. Prospešné baktérie môžu pomôcť s trávením, vstrebávaním, imunitou, spánkom či dokonca úpravou hmotnosti.

Slovenskí vedci však teraz skúmajú jeho význam v súvislosti so športovou aktivitou a konzumáciou bryndze, pričom obe skutočnosti môžu priaznivo vplývať na naše zdravie.

V nedávnej štúdii na výkonnostných plavcoch napríklad skúmali, ako vplýva intenzívny tréning (krátke anaeróbne úseky – pozn. red.) spolu s konzumáciou bryndze na zloženie baktérií v tráviacom trakte.

Ich výsledky publikované v prestížnom vedeckom časopise Sports Medicine – Open potvrdzujú, že k zdravému spôsobu života nám dokáže okrem intenzívnejšieho tréningu pomôcť aj bryndza.

V článku sa dočítate:

  • ako štúdia pomôže rekreačným športovcom;
  • prečo nestačí trénovať dvakrát do týždňa;
  • ako nám pomáhajú probiotiká;
  • či má bryndza vysoký obsah soli.

Čo zistili

„24 plavcov vo veku 16 až 25 rokov sme rozdelili na dve skupiny. Prvou boli plavci, ktorí počas siedmich týždňov prípravy na majstrovstvá Slovenska v dlhom bazéne absolvovali ‚iba‘ vysokointenzívnu prípravu,“ vysvetľuje Viktor Bielik z Fakulty telesnej výchovy a športu na UK, jeden z hlavných autorov výskumu.

Druhej skupine okrem náročného tréningu pridali do stravy bryndzu trikrát do týždňa a vzorky porovnali.

Z výsledkov výskumu vyplýva, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Radíme športovcom

Športová veda

Šport a pohyb, Veda

Teraz najčítanejšie