Slovenskí vedci dali vrcholovým plavcom popri intenzívnom tréningu jesť bryndzu, aby zistili, čo to spraví s ich trávením
Na intenzite tréningu záleží.
O význame črevného mikrobiómu sme písali viackrát. Prospešné baktérie môžu pomôcť s trávením, vstrebávaním, imunitou, spánkom či dokonca úpravou hmotnosti.
Slovenskí vedci však teraz skúmajú jeho význam v súvislosti so športovou aktivitou a konzumáciou bryndze, pričom obe skutočnosti môžu priaznivo vplývať na naše zdravie.
V nedávnej štúdii na výkonnostných plavcoch napríklad skúmali, ako vplýva intenzívny tréning (krátke anaeróbne úseky – pozn. red.) spolu s konzumáciou bryndze na zloženie baktérií v tráviacom trakte.
Ich výsledky publikované v prestížnom vedeckom časopise Sports Medicine – Open potvrdzujú, že k zdravému spôsobu života nám dokáže okrem intenzívnejšieho tréningu pomôcť aj bryndza.
V článku sa dočítate:
- ako štúdia pomôže rekreačným športovcom;
- prečo nestačí trénovať dvakrát do týždňa;
- ako nám pomáhajú probiotiká;
- či má bryndza vysoký obsah soli.
Čo zistili
„24 plavcov vo veku 16 až 25 rokov sme rozdelili na dve skupiny. Prvou boli plavci, ktorí počas siedmich týždňov prípravy na majstrovstvá Slovenska v dlhom bazéne absolvovali ‚iba‘ vysokointenzívnu prípravu,“ vysvetľuje Viktor Bielik z Fakulty telesnej výchovy a športu na UK, jeden z hlavných autorov výskumu.
Druhej skupine okrem náročného tréningu pridali do stravy bryndzu trikrát do týždňa a vzorky porovnali.
Z výsledkov výskumu vyplýva, že