Denník N

To, že sú The Libertines stále spolu a Pete Doherty nažive, je zázrak

Pete Doherty a Carl Barât. Foto - thelibertines.com
Pete Doherty a Carl Barât. Foto – thelibertines.com

Táto kapela je príbehom dvoch pokrvných bratov, snívajúcich o imaginárnej krajine Arcadia, v ktorej by mohli voľne tvoriť. Venovať sa umeniu, literatúre, móde a hlavne rokenrolu. Na chvíľu sa tento sen zdal skutočným, ale potom ho zničila sláva, vzťahy a nakoniec aj drogy. Napriek všetkým problémom však nakoniec našli k sebe opäť cestu a predstavia sa spolu naživo aj na Pohode.

Pete Doherty a Carl Barât boli nadaní univerzitní študenti, no v momente, keď objavili rokenrol, bolo štúdium v háji. Obaja sa presťahovali do prenajatého bytu, na streche domu hrávali a skladali pesničky, pozerali sa na Londýn s tým, že raz im bude kľačať pri nohách.

Ich hudobné začiatky neboli bohvieaké, gitarová hudba mala začiatkom nového tisícročia skôr červenú, no keď na scénu vtrhli americké garážové skupiny ako The Strokes alebo The White Stripes, prišiel čas aj na The Libertines. Skupina Peta a Carla bola tou správnou britskou odpoveďou na posledný výrazný výkrik gitarovej hudby v dejinách popmusic. The Libertines nemali až tak ďaleko od britpopu, no ich tvorba odkazovala najmä na punkrock 70. rokov.

Ako milenci

Zívajúca britská hudobná scéna potrebovala ich debut Up The Bracket (2002) ako soľ a rýchlo mala nových miláčikov. Lenže krátko nato sa začalo všetko rúcať. Pete a Carl boli nerozluční priatelia, na pódiu spievali často na jeden mikrofón, dotýkajúc sa perami takmer pripomínali milencov, no

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Festival Pohoda

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie