Denník N

Martinskí poslanci mohli ukončiť družbu s ruským mestom Balašicha, za hlasovali len traja

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

„24. februára oznámil ruský prezident Vladimir Vladimirovič Putin začatie špeciálnej vojenskej operácie zameranej na ochranu ľudí, ukončenie šikanovania a genocídy,“ napísal tri dni po vypuknutí vojny na Ukrajine Sergej Gennadievič Jurov, prednosta ruského mesta Balašicha v moskovskej oblasti.

Jurov je členom putinovej strany Jednotné Rusko a je obhajcom agresie na Ukrajine. Na sociálnych sieťach vysvetľuje, že ruská armáda šla na Ukrajinu bojovať proti fašizmu, zdieľal video, na ktorom viac ako sto áut v Balašiche vytvorilo symbol Z, akým sú označené ruské jednotky. Podľa Jurovova je Z symbolom oslobodenia.

„Ďakujem každému vojakovi, ktorý je teraz ďaleko od domova a chráni civilistov Donbasu,“ napísal prednosta Balašichy na sociálnej sieti VKontakte.

Balašicha má družbu so slovenským mestom Martin. Martinskí poslanci v júni hlasovali o ukončení partnerskej zmluvy, no väčšina bola proti.

Martin má tak naďalej platnú zmluvu s mestom, ktorého čelný predstaviteľ oslavuje vojnu na Ukrajine.

Viac ako sto áut v meste Balašicha vytvorilo symbol Z na podporu vojny na Ukrajine.

Poslanci: Toto sem nepatrí

Návrh na zrušenie zmluvy predložil martinským mestským poslancom hlavný kontrolór mesta Ján Zuberec, no predložil ho ako občiansky návrh, nie ako návrh hlavného kontrolóra.

„V dnešnej situácii vo svete mesto Martin ako centrum národnej kultúry Slovákov nemá mať a nemôže mať partnerský vzťah s mestom v Ruskej federácii Balašicha Moskovská oblasť,“ povedal poslancom Zuberec.

„Toto vôbec nepatrí na našu pôdu,“ povedal o návrhu na zrušenie družobnej zmluvy mestský poslanec Martin Kalnický. „Neviem, čo sa týmto sleduje, ale myslím si, že toto nie je pre dobro veci.“

Podľa Kalnického, ktorý chce v jesenných voľbách kandidovať za primátora, je spoločnosť rozpoltená a podobné návrhy jej vôbec neprospievajú. „Všade sú dobrí a zlí ľudia,“ argumentoval. „Neviem, z akého dôvodu sa potrebujeme vyhraňovať v tejto veľkopolitickej otázke.“

„Návrh na zrušenie spolupráce prišiel

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie