Denník N

S Johnsonom stratili trpezlivosť jeho dvaja ministri. Rebélia v jeho strane sa stupňuje

Britský exminister zdravotníctva Sajid Javid a britský bývalý šéf rezortu financií Rishi Sunak vedľa Borisa Johnsona. Foto - TASR/AP
Britský exminister zdravotníctva Sajid Javid a britský bývalý šéf rezortu financií Rishi Sunak vedľa Borisa Johnsona. Foto – TASR/AP

Britský premiér nemá dôveru medzi voličmi a prestávajú ho podporovať aj vplyvní konzervatívci. Bude sa musieť sťahovať z Downing Street 10?

Britský premiér Boris Johnson sa v utorok večer ospravedlnil za najnovší škandál, v ktorom figurujú obvinenia jeho konzervatívneho kolegu zo sexuálneho obťažovania. Nakoniec sa však témou hlavných správ stal sám.

Už pár minút po jeho televíznom vystúpení mu z vlády odišli dvaja kľúčoví ministri a jeho zotrvanie na poste premiéra je znovu na vážkach.

Dnes už bývalý šéf rezortu zdravotníctva Sajid Javid v rezignačnom liste napísal, že konzervatívci pod Johnsonovým vedením upustili zo svojich hodnôt. „Nie vždy sme boli obľúbení, ale vždy sme konali v záujme krajiny. Teraz si verejnosť myslí, že nie sme ani obľúbení, ani nekonáme v záujme krajiny,“ uviedol.

O zhruba desať minút neskôr z vlády odstúpil aj minister financií Rishi Sunak. O ňom a Javidovi sa pritom dlho špekulovalo, že by sa jeden z nich mohol stať novým premiérom.

Ich odstúpenie vytvára silný tlak na Johnsona, ktorý musel v posledných týždňoch vysvetľovať hneď niekoľko závažných škandálov. Agentúra Reuters aj denník Guardian píšu, že sa ocitol na hrane. Čo teraz bude robiť?

Vraj nevedel, že porušil lockdown

Boris Johnson nepatrí medzi najnadanejších hráčov kriketu. Ako píše portál Politico, aj sám je ochotný priznať, že v tomto športe nad ním vynikajú obaja jeho mladší bratia.

Lenže Johnson je vraj taký súťaživý, že nikdy neprijme porážku. Dokonca ani vo chvíli, keď je zrejmé, že nemôže zvíťaziť.

Táto jeho vlastnosť sa podľa jeho poradcov či blízkych prejavuje aj v politike. Ukazuje sa aj teraz, keď sa drží premiérskeho úradu v čase, keď už by zrejme väčšina jeho kolegov odstúpila.

Javid a Sunak zatiaľ neuviedli, prečo odchádzajú, ale ich rezignácie prichádzajú krátko po škandále týkajúcom sa konzervatívneho poslanca

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rishi Sunak

Svet

Teraz najčítanejšie